Gebyrerne på danskernes boliglån har de senere år kun kendt én vej: op.
Nu vil et flertal i Folketinget presse mere konkurrence ind på realkreditmarkedet ved at halvere gebyret for indfrielse af lån, når et realkreditinstitut varsler bidragsstigninger.
Det politiske kompromis er dog et stykke fra efterårets anbefaling fra en ekspertgruppe, som lagde op til helt at sløjfe gebyrer, når boligejere skiftede realkreditinstitut i en varslingsperiode.
Det er grunden til, at Forbrugerrådet Tænk erklærer sig mellemfornøjet over dagens nyhed til boligejerne.
- Vi havde gået efter at få samtlige anbefalinger med og få fuld dækning ind, når bidragene stiger. Nu får vi et halvbenet kompromis, hvor jeg spørger mig selv, om det vil øge mobiliteten på lånemarkedet, siger Morten Bruun Pedersen, der er seniorøkonomi hos Forbrugerrådet Tænk.
Problemet er, at det er meget omkostningstungt at skifte boliglån. Derfor har mistanken været, at realkreditinstitutterne frit har kunnet øge bidragssatserne, fordi boligejerne er nærmest stavnsbåndet til deres lån.
Ifølge Forbrugerrådet Tænks beregninger er gebyrerne på boliglån steget med 177 procent på fem år.
- Vi går fra, at det tager mange, mange, mange år, til at det tager mange år at få gevinsten hjem, når man skifter boliglån, siger Morten Bruun Pedersen.
Han glæder sig dog over, at de øvrige anbefalinger også er blevet vedtaget. De omfatter blandt andet større gennemsigtighed og en udvidelse af varslingsperioden for bidragsstigninger fra tre til seks måneder.
- Jeg synes, der er en politisk symbolsk markering i det her, siger Morten Bruun Pedersen.
I grafikken ovenfor kan du se, forskellen på at indfri et lån på to millioner kroner før og efter den politiske aftale.