Industrien og forbrugerne i fælles protest: EU-forslag kan gøre din mobilregning dyrere

Trods gode intentioner kan EU-regler om fri mobilbrug i udlandet, ender som en dyr fornøjelse, advarer organisationerne.

Gebyret for at bruge sin mobil i udlandet skal fjernes til sommer. Men det kan skabe nye problemer. (Foto: © Carlo Allegri, Scanpix)

Et EU-forslag, der ellers skulle have gjort din mobil billigere at bruge på ferien, kan ende med at få den stik modsatte effekt: Dyrere mobilpakker - og dårligere mobilnetværk i fremtiden.

Sådan lyder bekymringen fra en usædvanlig alliance af Forbrugerrådet Tænk, Dansk Industri og otte andre europæiske beslægtede organisationer fra norden og de baltiske lande, der nu fælleskab i henvender sig til EU-kommissionen.

Her forhandler man i øjeblikket om fremtiden for den såkaldte roaming-afgift, som EU-borgerne hidtil har betalt, når de brugte mobilen i andre EU-lande. Det er en afgift, der gennem tiden har resulteret i, at danskere er vendt hjem til astronomiske mobilregninger, når ferien var slut.

Nu bliver det gratis

EU har løbende reguleret prisen ned, og har senest besluttet, at afgiften skal væk senest 15. juli næste år, hvorefter man vil kunne benytte sin mobiltelefon ude til samme pris som hjemme.

Men uenighed om, hvordan reglerne indføres i praksis, tegner ildevarslerne for både teleselskaberne og forbrugerne, mener de ti organisationer.

De frygter, at EU ender med at indføre regler, der vil rundbarbere de danske teleselskaber i en sådan grad, at de tvinges til at sætte priserne på folks mobilpakker op, eller investere mindre i fremtidens telenet.

- De risikerer at underminere markedet for forbrugerne. Det er hverken godt for forbrugerne eller for televirksomhederne, siger Peder Søgaard-Pedersen, der er sektorchef i Dansk Industri.

Selskaberne plukker hinanden

Problemet omkring roaming-gebyrerne er de takster, som EU vil tillade, at teleselskaberne opkræver hos hinanden, når fx en dansk mobilbruger tager på ferie i Spanien.

Her bruger man i praksis et spansk mobilnet, og den spanske udbyder vil så sende en regning videre til den danske mobilbrugers selskab.

Hidtil har de danske selskaber kunnet sende regningen helt eller delvist videre til kunden - men det bliver altså nu ikke længere tilladt.

Teleselskabet modtager altså fortsat regningen for din mobilbrug på ferien - men til forskel fra tidligere, må selskabet nu selv æde den.

Mega-pakker er dansk særpræg

Derfor står slaget nu om reguleringen af de beløb, teleselskaberne må opkræve hos hinanden. Lige nu tyder meget på, at beløbet lander højt - måske helt op til 75 kroner per gigabyte data, en dansker bruger på ferien.

Det vil ramme de danske teleselskaber hårdt, fordi danskerne typisk har abonnementer med enorme mængder af data til lave priser, typisk eksempelvis 24 gigabyte data i en pakke til 129 kroner - altså beløb, der langt fra dækker den regning, teleselskabet vil modtage, hvis de bruges på en ferie.

Derfor slår de ti organisationer til lyd for, at beløbet, selskaberne må opkræve hos hinanden bliver at meget lavere end det nuværende forslag.

- Vi er bange for, at de forslag, der ligger på bordet, vil gøre det for dyrt for forbrugerne og selskaberne at gennemføre det, der er det politiske mål, nemlig fri roaming i hele EU, siger Martin Salamon, der er cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Risiko for svindel

Problemstillingen er dog nuanceret, forklarer han. For selv om Forbrugerrådet Tænk er enige i ambitionen om at afskaffe roaming-gebyrer, skal det også gøre på en måde, alle kan leve med.

Her er en af udfordringerne, at der skal indføres mekanismer, så telebranchen får mulighed for at stoppe misbrug.

Ellers vil en europæer kunne smutte til Danmark, købe bunkevis af billige abonnementer med store datapakker, og dernæst blot bruge dem i sit hjemland.

Her har kommissionen arbejdet med forskellige modeller for fair use - altså rimeligt brug - hvor selskaberne kan definere, hvad man med rimelighed kan forventes at bruge, og hvad der ville være over grænsen.

En løsning har været krav om at begrænse antallet af dage med fri roaming - en anden har været krav om, at en mobil skal tændes i sit hjemland med et bestemt tidsinterval, for fortsat at virke.