Det er en hård prøvelse at komme til en fremmed kultur med et fremmed sprog og bagagen fuld af traumatiske oplevelser.
Sådan var det også for Mohammed Al Kasem, som i 2012 flygtede fra sin hjemby Homs i Syrien, hvor den syriske borgerkrig brød ud i 2011.
Her var Mohamad Al Kasem i gang med en it-uddannelse, da hans far bad ham om at flygte.
- Jeg rejste først til Egypten, hvor jeg hørte, at min far var forsvundet. Jeg har ikke hørt fra ham siden, siger Mohamad Al Kasem.
I 2014 strandede flugten på et asylcenter i Ebeltoft. Men det var først, da han så et opslag på Facebook, at døren til det danske samfund blev åbnet.
- Der var en annonce, hvor KMD søgte fire flygtninge med it-kompetencer, siger Mohamad Al Kasem i dagens P1 Business, som sendes klokken 13.30 på P1.
Job og uddannelse
I dag har han fået sproget, kundskaberne og integrationen på gled.
Det er han ikke alene om. De tre store virksomheder IBM, KMD og Novo Nordisk har taget 92 flygtninge i virksomhedsmentorprogrammer.
IBM har taget 23 flygtninge, hvoraf ni er i beskæftigelse og to er i uddannelse, hos KMD har 16 fået mentorhjælp. Her er to kommet i arbejde, seks er optaget på universitet og fire er ansat i to-årige stillinger.
Novo Nordisk har taget 49 flygtninge ind i et mentorprogram. Her 20 på vej i ekstrauddannelse eller ansat i praktikjob
Integrationsrevolution
Professor på Kora Jakob Nielsen Arendt kalder resultaterne fra de tre virksomheder 'lovende.'
Han påpeger, at de flygtninge, der er udvalgt til virksomhedsmentorordningen, har særlige kompetencer, mens den typiske flygtning er uden uddannelse. Derfor kan det være svært at sammenligne de to grupper.
- Men flygtninge med uddannelser er en speciel gruppe, hvis kompetencer vi ikke har været gode nok til at udnytte, siger han.
Jakob Nielsen Arendts fokus er særligt jobcentrernes indsats for at få flygtninge og migranter ud i virksomhedsrettet jobprøvning.
Erfaringen viser, at det er og bliver arbejdsmarkedet, der baner vejen til succesfuld integration.
- Det er et ryk vi ser på jobcentre overalt. Fokus er på at etablere kontakten til virksomhederne. For det kan være svært at finde praktikpladserne på virksomhederne. Derfor ansætter mange jobcentre virksomhedskonsulenter, som skal etablere kontakten, siger Jakob Nielsen Arendt.
Håber der bliver fred i Syrien
På KMD arbejder Mohamad Al Kasem med et it-system, der kan matche flygtninge og virksomheder, og ifølge forretningskonsulent på KMD Hanne Reimer Mikkelsen, betragtes han ikke længere som et offer for en borgerkrig.
- Man tænker ikke over det mere, det er bare en kollega lige som andre kollegaer, siger hun.
Mohamad Al Kasem går dagligt og krydser fingre for, at der findes en løsning i Syrien, så han kan komme hjem og samle sin familie. Han kan godt se en fremtid i Danmark, men Syrien er aldrig ude af hans tanker:
- Jeg håber hver morgen, at der ikke længere er Assad (syrisk diktator, red.) eller bomber eller Rusland, der bomber fra luften. Så vil jeg gerne flytte til Syrien og samle resten af min familie, siger han.
Mohamad Al Kasem mor og søstre er stadig i Egypten.
Lyt med klokken 13.30 på P1, når Solveig Bjørnestad diskuterer flygtninges vej til arbejdsmarkedet.