Tæt samarbejde giver arbejde til flygtninge

Bornholm har en ambitiøs målsætning om at seks ud af ti skal være i job efter tre år.

Buschauffør Edin Ljajic var i arbejde halvandet år efter, han kom til Bornholm som flygtning fra Bosnien. Dermed har han hurtigt opfyldt ambitionen om at være selvforsørgende. (Foto: © Anne-Sofie Feld, (c) DR)

Flere flygtninge skal møde ind på arbejde hver dag.

Bornholms Regionskommune har sat sig et ambitiøst mål om, at seks ud af ti flygtninge på øen skal have et arbejde inden for tre år.

Det er højt både i forhold til dagens virkelighed og i forhold til mange andre kommuners mål, men det får ikke borgmester Winni Grosbøll (S) til at tøve.

- Hvis der er noget sted, man kan nå det mål, så er det på Bornholm. Vi har et tæt samarbejde med virksomhederne, og de er rigtigt gode til at tage socialt ansvar, siger hun.

- Vi er nødt til at være ambitiøse på det her punkt. For det er helt ekstremt vigtigt, at de nye bornholmere, der kommer til øen bliver selvforsørgende, får et arbejde og kan indgå i det samfund, de er en del af.

I dag har 47 procent af alle ikke-vestlige indvandrere på Bornholm et arbejde. Det tal dækker altså både flygtninge, familiesammenførte og folk, der kommer for at uddanne sig. Blandt bornholmere med dansk baggrund, er det knapt 68 procent, der har et job.

Marie Louise Schultz-Nielsen, der er seniorforsker hos Rockwool Fonden, har forsket i indvandring og integration i mange år.

Hun synes også, at kommunens mål om at få 60 procent af indvandrerne i arbejde er ambitiøst, for erfaringen siger, at en tredjedel af flygtningene er i job efter fem år.

Men det er muligt på Bornholm, erkender Marie Louise Schultz-Nielsen:

- Regionskommunens nære samarbejde med lokale virksomheder kan gøre en forskel, siger hun.