I over en måned har 12 migranter været fanget ombord på DFDS-færgen Kaunas, der sejler i Sortehavet mellem Ukraine og Tyrkiet.
Situationen bliver mere og mere desperat for migranterne, der blandt andet har forsøgt at sætte ild til færgen og truer med at springe overbord, hvis ikke de får lov til at komme i land.
Men hverken Tyrkiet eller Ukraine vil tage imod dem.
- På et eller andet tidspunkt er de blevet frustrerede over, at de ikke er på vej det sted hen, hvor de ønsker. Og det giver udslag i en lang række ting. De har smadret kahytter og på et tidspunkt forsøgt at sætte ild til skibet i ren desperation, fortæller Niels Smedegaard, der er administrerende direktør i DFDS.
Det danske rederi har set sig nødsaget til at låse migranterne inde på tre kahytter, svejse gitter for vinduerne og ansætte sikkerhedsvagter til at beskytte besætningen og passagerne - og migranterne fra hinanden.
Lidt af en nervekrig
DFDS giver de fangede personer, der menes at være migreret fra Nordafrika, mad og lægehjælp, men situationen er tilspidset, forklarer Smedegaard:
Der er jævnlige slagsmål mellem migranterne, én har forsøgt at begå selvmord, og for nyligt forsøgte migranterne at oversvømme gangen, lige som de har hakket hul i døre og vægge.
- Ind til videre tager vi ansvar for mad, lægehjælp og tøj og giver dem mulighed for at komme i kontakt med deres familie. Vi tager vare på deres sikkerhed, men det kan vi ikke gøre for evigt. Derfor er vi nødt til at finde en løsning. Det er også et spørgsmål om tid, før vores egen besætning siger, de ikke kan mere, siger han.
- Efter vi har flyttet dem rundt på kahytterne, da de ødelagde de første har vi fundet genstande, som var våben. De har taget forskellige skeer og knive og taget håndtag på.
Migranterne har selv fortalt, at de er statsløse fra Palæstina. Men det danske rederi mener, der er tale om såkaldt økonomiske flygtninge fra Algeriet og Marokko.
- Vi har hørt dem true med at springe over bord og begå selvmord og en enkelt har forsøgt at hænge sig med noget sengetøj. Så dagligt bliver vi konfronteret med den her desperate situation, og vores besætning er ikke gearet til at håndtere det her.
- Så det er lidt af en nervekrig ombord på det her skib, siger Niels Smedegaard.
Litauen, Tyrkiet Ukraine
Selv om alt tyder på, at migranterne har smuglet sig ombord med lastbiler fra Tyrkiet, så nægter tyrkerne at tage imod dem, fordi de ikke har papirer på sig.
- Tyrkiet mener ikke, vi kan dokumentere, at de er kommet ombord fra Tyrkiet. De har ingen papirer på sig, vi ved ikke, hvem de er, og vi kan ikke bevise det. Man må også tage situationen i Tyrkiet med, hvor mere end to millioner flygtninge bor i lejre.
- Ind til videre er vi løbet ind i en mur og har ikke mødt forståelse fra de forskellige myndigheder, siger Niels Smedegaard.
Ud over at være i kontakt med de danske myndigheder, er det primært gennem Litauen, at de diplomatiske linjer bliver smurt og plejet.
- Færgen sejler under litauisk flag. Så det er dybest set et litauisk problem. Men det er klart, at vi som ejer gør alt for at hjælpe vores organisation i Litauen. Men der er ikke umiddelbart nogen løsning på bedding, siger Niels Smedegaard.
Tre ambassader på sagen
DFDS har også forsøgt at lave aftaler med Rumænien og Bulgarien, der begge grænser op til Sortehavet. Men begge lande har afvist at hjælpe det danske rederi.
- Vi undersøger alle muligheder, fra at flyve dem et sted hen til at sejle dem et sted hen. Men der er ikke noget at gøre, hvis de ikke har tilladelse til at gå i land. Alle har nægtet, så vi løber snart tør for lande, siger Niels Smedegaard.
Udenrigsministeriet oplyser, at flere medarbejdere arbejder på sagen, og at ambassaderne i Litauen, Ukraine og Tyrkiet bistår med at finde en løsning.
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a59ad5c25a11f9f26ecb59455
Niels Smedegaard om den tilspidsede situaiton ombord på Kaunas.
OBS: Det er det danske rederi, DFDS, der betegner gruppen som migranter. DR Nyheder har ikke selv haft mulighed for at tale med de 12 personer ombord.