Lærerne skal stemme nej til overenskomstaftalen for kommunernes offentligt ansatte, når målet om en ny arbejdstidsaftale ikke er nået.
Sådan lyder opfordringen fra Kjell Nilsson, der er medlem af Danmarks Lærerforenings hovedstyrelse.
- Jeg er forpligtet til at sige, hvad jeg mener. Og det er, at man skal stemme nej, siger han.
Lønmodtagernes forhandler på det kommunale område havde et krav om en ny arbejdstidsaftale med ved forhandlingsbordet i Forligsinstitutionen.
Fredag middag nåede parterne til enighed om en aftale og kunne meddele, at overenskomsterne for de 500.000 offentligt ansatte i kommunerne var på plads.
Siden er det dog blevet klart, at forliget ikke indeholder den nye arbejdstidsaftale, lærerne ønskede. I stedet har forhandlerne besluttet at nedsætte en kommission, der skal vurdere om lærernes arbejdstid har konsekvenser for undervisningen.
Det er Kjell Nilsson utilfreds med.
- Vi har brug for en arbejdstidsaftale lige nu. Hvis vi går i konflikt, kunne det jo være, at Kommunernes Landsforening ville indse, at de ikke kommer langt med konflikt og derfor leverer en ny arbejdstidsaftale, siger han.
Ene mand med sit nej
Der er dog ikke tale om et rungende nej fra Anders Bondo Christensens bagland i Danmarks Lærerforening.
Faktisk ser det ud til, at Kjell Nilsson står alene med sin opfordring til forbundets knap 86.000 medlemmer. De 13 medlemmer ud af Danmarks Lærerforenings 24 mand store hovedstyrelse, som DR Nyheder har fanget, anbefaler et ja.
- Vi har været i en form for undtagelsestilstand siden 2013 på folkeskoleområdet. KL og DLF har ikke kunne blive enige om ret meget. Konflikt er udsigtsløst, og vil gøre det endnu sværere at give folkeskolen den nye start, den har brug for, siger lærer og medlem af hovedstyrelsen Thomas Andreasen.
Samme melding kommer fra lærer og hovedstyrelsesmedlem Anders Liltorp.
- Folk er selvfølgelig frit stillet i forhold til, hvad de stemmer. Men det er vigtigt, de tager stilling til, hvad der ligger i aftalen, og hvad perspektiverne er i en konflikt, siger Anders Liltorp.
Han mener, at en undersøgelseskommission er en god idé:
- Vi har brug for at få et fælles billede af, hvad det er for arbejdstidsregler, der understøtter lærerne i deres arbejde. Det, vi får skabt nu, er forudsætningen for at få lavet en ordentlig arbejdstidsaftale for lærerne.
Det nye forhandlingsforløb om arbejdstiden skal være afsluttet senest i 2021.
- Vi får bare en konflikt
Medlem af Danmarks Lærerforenings hovedstyrelse Lars Sten Sørensen har tillid til, at Kommunernes Landsforening vil lægge en ny stil i forhandlingerne med lærergruppen, så parterne sammen kan nå til enighed om en ny arbejdstidsaftale, inden der er gået tre år.
Og han er ikke meget for, at de aktuelle forhandlinger om overenskomst for offentligt ansatte i kommunerne ender i konflikt.
- Vi får ikke noget bedre ved at stemme nej. Vi får bare en konflikt som den, vi havde i 2013. Hvis vi kommer i konflikt, tror jeg desværre også bare, vi vil få en ren kopi af den arbejdstidsaftale, der regulerer arbejdstiden nu, siger Lars Sten Sørensen.
Han understreger, at hans indtryk er, at Kjell Nilsson er den eneste i hovedstyrelsen, der opfordrer til et nej.
Men det er altså endnu for tidligt at sige, om en lærerkonflikt er afblæst. Aftalen skal sendes til urafstemning hos forbundenes medlemmer før den er endeligt vedtaget.
Senest 6. juni kender man resultatet af urafstemningen på samtlige områder.