Storaktionæren A. P. Møller Holding kræver nu store forandringer i Danske Banks bestyrelse, hvor der det næste halve år skal udskiftes hele fire bestyrelsesmedlemmer. Og formand Ole Andersen bliver udskiftet med det samme.
A.P. Møller Holding, der er Mærsk-familiens investeringsselskab, peger i stedet på den nuværende direktør i Dansk Industri, Karsten Dybvad, som ny formand.
Formelt er det generalforsamlingen, der vælger bestyrelsen, men A.P. Møller Holding ejer 20 procent af aktierne i Danske Bank og har allerede sikret sig opbakning til udskiftningen fra andre store aktionærer som pensionskasserne ATP og PFA.
A.P. Møller Holding har anmodet om en ekstraordinær generalforsamling med det formål at gennemføre udskiftningen. Det formodes, at et flertal af aktionærerne bakker op om forslagene fra A.P. Møller Holding.
- Der skal nye ledelseskræfter og forandringer i bestyrelsen, for at Danske Bank kan styrke sin position som en ledende nordisk bank, udtaler Robert Uggla, administrerende direktør i A.P. Møller Holding i en pressemeddelelse.
Det var ventet, at Ole Andersen ville forlade sin plads i bestyrelsen senest til foråret. Det gav han udtryk for på et pressemøde for halvanden måned siden, da Danske Bank fremlagde sin interne undersøgelse af hvidvask-skandalen i den estiske afdeling.
Men Mærsk-familien ville ikke vente så længe. Ole Andersen forlader nu bestyrelsen sammen med formand for revisionskomiteen, Jørn P. Jensen, på den ekstraordinære generalforsamling, som snart vil finde sted.
Formandskandidat: Tillid er mit projekt
A. P. Møller Holding indstiller i stedet for Karsten Dybvad, nuværende direktør i interesseorganisationen Dansk Industri, som formand.
Dybvad siger selv:
- Jeg har tænkt grundigt over det. Men jeg var også beæret over at blive tilbudt at stille op som formand. Det er afgørende for styrken i den finansielle sektor, at vi har Danske Bank. Derfor skal der være tillid til banken på alle niveau. Både blandt danskerne og virksomhederne. Det vil jeg arbejde for, hvis jeg bliver valgt.
Ud over Karsten Dybvad peger A.P. Møller Holding på sin egen investeringsdirektør Jan Thorsgaard Nielsen, der også er bestyrelsesmedlem i Lego, som næstformand.
Korrespondent: Mærsk-familie renser ud
DR's erhvervskorrespondent Jakob Ussing kalder udskiftningen i bestyrelsen for markant og usædvanlig.
Han hæfter sig blandt andet ved, at bankens største aktionær ikke takker Ole Andersen for hans indsats for banken.
- Jeg tror ikke, der er nogen tvivl om, at Mærsk-familien ikke ville have, at han fortsatte. Der har været mange uskønne elementer i det her forløb med håndtering af hvidvasksagen. Og selv om han ikke har været direkte involveret i den, så falder det i sidste endte tilbage på bestyrelsesformanden, og derfor kan han ikke fortsætte. Det er bemærkelsesværdigt, at A.P. Møller Holding udsender en pressemeddelelse uden at nævne Ole Andersen med et ord, siger Jakob Ussing.
Danske Banks bestyrelse skal ud over en ny formand og næstformand finde to bestyrelsesmedlemmer yderligere til foråret. Dermed bliver næsten halvdelen af bestyrelsen skiftet ud.
Hårdt brug for Dybvads erfaring
Karsten Dybvad skal med sin erfaring være med til at genvinde tilliden til Danmarks største bank hos myndigheder, samfund og aktionærer, sådan som Mærsk-familien efterlyser.
Karsten Dybvad var i mange år højt profileret som departementschef i Finansministeriet og Statsministeriet.
Her var han med til at udforme rammebetingelserne for landets finansielle institutioner under finanskrisen.
- Det er en mand, der om nogen kender til at håndtere myndigheder og politikere. Og det bliver i høj grad hans opgave. Vi ser også Mærsk-familien understrege, at han ikke mindst skal sikre, at tilliden til banken genoprettes, siger Jakob Ussing.
Danske Bank mangler stadig en ny topchef
Sideløbende med udskiftningen i bestyrelsen skal Danske Bank finde en ny permanent administrerende direktør efter Thomas Borgens afgang i forbindelse med hvidvasksagen.
Det bliver også en meget vigtig opgave for Karsten Dybvad.
Foreløbigt er direktør for Danske Banks danske bankforretning Jesper Nielsen midlertidigt indsat på topposten.
Danske Banks bestyrelse havde ellers kørt sin egen kandidat, direktøren for bankens Wealth Management-afdeling Jacob Aarup-Andersen, i stilling.
Men han blev afvist af Finanstilsynet, der i sin såkaldte fit & proper-vurdering fandt, at den 40-årige direktør manglede erfaring med visse dele af bankforretningen.