Lækket militærrapport: Kampflyet F-35 dumper i nærkampe

En amerikansk journalist har fået fingrene i en rapport, der viser, at det kampfly, Danmark overvejer at købe for 30 milliarder, dumper i test.

Amerikanske David Axe driver internetmediet 'War is Boring' og har flere gange afsløret store mangler ved kampflyet F-35. (Foto: DR)

Det splinternye og milliarderdyre kampfly F-35 Joint Strike Fighter, som Danmark har et godt øje til, er muligvis ikke så effektivt, som det ser ud.

Det kan hverken dreje eller stige hurtigt nok til at ramme fjenden i en nærkamp.

Dét fremgår af en fem sider lækket militærrapport, som den amerikanske freelancejournalist David Axe har fået fingrene i og offentliggjort på sit internetmedie ’War is Boring’.

- Flyet var ikke effektivt, når det kom til at dræbe eller overleve angreb, står der blandt andet i rapporten, som indeholder observationer fra en testpilot.

Gammelt F-16 fly slår erstatningen

Rapporten er uklassificeret, men markeret med et ”kun til officiel brug”.

Den beskriver i detaljer, hvordan testpiloten den 14. januar i år lettede i F-35-kampflyet nær en militærbase i Californien, mens et noget ældre F-16-fly fulgte efter.

I luften simulerede de to fly en nærkamp, og her gik det ikke godt for den moderne F-35-flyver, som ifølge DR Nyheders oplysninger er det danske flyvevåbens favorit, når der skal indkøbes nye kampfly efter sommerferien.

- Kampen gik ikke særlig godt. Konklusionen af den rapport viser, at F-35 ikke kan vende hurtigt nok til at slå en F-16 i nærkamp. Altså det fly, som den nye F-35’er skal afløse i USA – og formodentlig også i Danmark, siger David Axe, som har specialiseret sig i militærstof i sin tid som journalist og er en skarp kritiker af USA’s hidtil største og dyreste våbenprojekt, F-35-kampflyet.

Danmark risikerer et andenrangsfly

Lækket af rapporten har trukket store overskrifter i USA. En af årsagerne er, at mange NATO-lande har vist interesse for at købe F-35’er-flyet, som ifølge producenten er så godt, at det kan erstatte alle andre kampfly.

Mange lande er endda tæt på at købe det, uden at deres piloter har forsøgt at flyve det først. Heriblandt Danmark. Til 30 milliarder kroner.

- Det at købe en F-35 er ligesom blevet et statement om troskab i forhold til USA. Men hvis man vil have et fly, der kan kæmpe – og kæmpe godt – så er det altså en god idé at prøve det, inden man køber det, siger David Axe og fortsætter:

- Lande som Danmark risikerer at få et andenrangs kampfly. Et fly, som faktisk er dårligere, end det, det erstatter.

Modsvar: Testflyet var ikke fuldt udstyret

I kølvandet på lækagen har Pentagon’s særlige kontor for F-35-flyene taget bladet fra munden.

I en mail til det amerikanske medie AbcNews skriver en talsmand, at det ikke er afgørende, at F-35 Joint Strike Fighter ikke er så stærkt i nærkampe. F-35’eren kommer nemlig højst sandsynligt aldrig til at indgå i nærkampe, lyder det.

- F-35’s teknologi er designet til at skyde og dræbe dets fjender fra lang afstand, ikke nødvendigvis i synlige nærkampe, skriver talspersonen ifølge AbcNews.

Også Lockheed Martin, producenten bag F-35, afviser kritikken og forsvarer sig med, at det fly, der blev brugt i testen, ikke var fuldt udstyret. Blandt andet manglede den software, der sætter flyet i stand til at se fjender på afstand.

I en mail til DR skriver Lockheed Martin, at F-35 giver ”USA og dets allierede et klart forspring i kampevne i de kommende årtier”.

F-35 er Danmarks storfavorit

Men det argument holder ikke, siger David Axe og drager paralleller til Vietnamkrigen.

- Det her lyder meget, som noget vi hørte under Vietnamkrigen. Dengang købte man F-4-fly, som er meget lig F-35, og fandt ud af, at flyene, som ikke var designet til nærkampe, blev tvunget ud i nærkampe mod russiske fly, som var langt bedre. Det endte med en katastrofe, siger journalisten.

Ifølge Andreas Krog, der er redaktør på internetmediet nytkampfly.dk, og som følger det danske kampflyskøb tæt, forventes Danmark om få måneder at beslutte sig for at købe netop F-35.

- Der er ingen tvivl om, at F-35 er storfavoritten. Det er det fly, som alle vores nære allierede kommer til at bruge.

Siden 1997 har Danmark investeret omkring to milliarder kroner i udviklingen af F-35. Norge og Holland har allerede besluttet sig for at købe flyet.