Basel-top afviser snak om særstatus for danske boligejere

Generalsekretæren i Basel-komitéen, der beslutter retningslinjer, der kan koste boligejerne dyrt, afviser snak om, at det danske system er noget særligt. Det sagde man også i USA, siger han.

Kommende retningslinjer fra Basel-komitéen ventes blandt andet at få indflydelse på Nykredits behov for polstring - og dermed bidragssatser. (Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Scanpix)

Det er ikke rigtigt, at Basel-komitéen er et udemokratisk, lukket organ, der beslutter ting henover hovederne på dem, komitéens beslutninger rammer.

Tværtimod arbejder komitéen for at skabe bedre, og sikrere banker og dermed forsøger den også at dæmme op for en ny finanskrise i stil med den, der ramte i 2007.

Sådan lyder budskabet fra William Cohen, generalsekretær i den Basel-komité, der allerede senere på året kan blive særdeles nærværende i tusindvis af danske boligejeres hverdag.

Komitéen består af repræsentanter fra 28 landes centralbanker, der mødes fire gange årligt for at fastlægge retningslinjer, som banker over hele verden følger.

Det gælder også de danske realkreditinstitutter - og den månedlange ballade om stigende bidragssatser i Nykredit-selskabet Totalkredit, kan direkte henføres til en ny revision af retningslinjerne, der ventes at blive sendt ud senere i år.

Det er retningslinjer, der stiller større krav til den økonomiske polstring, som bankerne skal bruge som stødpude under kommende kriser.

Sunde standarder

- Vi lever i en globaliseret verden, og koordinering mellem centralbanker er kritisk vigtigt, siger generalsekretær i Basel-komiteen, William Cohen til DR Nyheder.

- Det, vi laver, er, at prøve at udvikle standarder, der fører til sikre, sunde og modstandsdygtige banker.

Trods de gode hensigter, er Basel-komitéen kommet under voldsom beskydning som følge af balladen om de danske bidragssatser.

Det særlige danske realkreditsystem, der har eksisteret i over 200 år, har gennem årene og adskillige kriser vist sig stabilt og driftsikkert, med meget lave tab, går nemlig ikke fri af Basel-komitéens ventede regler.

Ikke demokratisk valgt

Det har udløst kritik fra både Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen og Finanstilsynets direktør, Jesper Berg. Begge problematiserer, at komiteen ikke er demokratisk valgt, trods det forhold, at komiteens beslutninger har meget store konsekvenser for europæerne og også Danmarks vækst og økonomi.

Adspurgt om det danske realkreditsystems særlige beskaffenhed, svarer Cohen direkte, at:

- Jeg hører meget ofte, hvor særlige forskellige markeder er. Som amerikaner kan jeg fortælle, at det var, hvad der blev sagt i USA. At det amerikanske ejendomsmarked var så særegent, for hvad er lige risikoen for er systemisk kollaps i huspriserne. Så USA var også meget særligt - lige indtil huspriserne faktisk kollapsede, siger Cohen.

Danmark er ikke blandt de 28 lande, der er repræsenteret ved bordet i Basel-komiteen.