Feber, maveinfektioner med diarré og i værste fald alvorlig sygdom og dødsfald.
Det kan være konsekvenserne ved lemfældig håndtering af det kød, du køber og spiser.
- Du kan blive alvorligt syg af kød, hvis det indeholder sygdomsfremkaldende bakterier. Vi ser dødsfald i Danmark - ikke hvert år, men vi ser dem, siger seniorforsker i fødevarebårne sygdomme, Steen Ethelberg.
Derfor er god køkkenhygiejne selvsagt vigtigt, når du laver mad, men hvis kødet allerede er dårligt, når du køber det, er det svært at stille noget op.
Kontant handler i aften om problematiske forhold i dele af kødbranchen, og Jakob Illeborg finder rapporter om maddiker, skimmelvækst og rotter hos ulovlige såvel som autoriserede slagtere over hele landet.
I 2015 fik 1033 virksomheder bøder af Fødevarestyrelsen for at sjuske med håndteringen af madvarer. I 2016 steg det tal til 1476, og kødbranchen er den branche, hvor der er udskrevet flest bøder i forhold til antallet af virksomheder, viser Kontants gennemgang af tal fra Fødevarestyrelsens rapporter.
Snavs og skimmellignende vækst
20. januar 2017 banker Fødevarekontrollen på hos slager Torben Krog i Tommerup på Fyn.
Her konstaterer kontrollanterne blandt andet, at der i produktionsområdet er snavs og belægninger på og under ovnen og sorte belægninger på fliserne på væggen samt mørke belægninger og skimmellignende vækst på riste på en køleblæser, på lysstofrør og i en drypbakke.
Torben Krog erkender, at der har været problemer, men forklarer det med uheldige omstændigheder.
- De kommer lige efter 14 dages ferie, og min kloak havde været i stykker, siger han og forklarer, at kontrollen sker en dag, hvor han ikke havde tid.
- Jeg forklarer dem det med kloakken, men jeg kan ikke trylle på nul komma fem og få det rent, før kloakmanden har været her, siger han.
Lammet var en hjemmeslagtet ged
Ved et tidligere kontrolbesøg finder fødevarestyrelsen et slagtet dyr i kølerummet, som Torben Krog i første omgang siger er et lam fra et autoriseret slagteri. Men da det slagtede mangler et sundhedsstempel, beslaglægges dyret. Senere oplyser Torben Krog så, at han har talt usandt, og at der er tale om en hjemmeslagtet ged, som han opbevarer for en bekendt.
- Jeg sov ikke i de dage. Jeg har løjet overfor nogle personer, og det har jeg det slet ikke godt med, siger han.
Alt i alt synes Torben Krog dog, at hans slagterforretning er i orden.
- Jeg har været i branchen i 27 år, jeg har været i rigtig mange forskellige butikker, og min er den reneste, jeg har oplevet.
Afviser at der er tale om et generelt problem
Som antallet af bøder viser, er det ikke svært at finde virksomheder, der har problemer med sikkerheden. Jakob Illeborg besøger og taler med slagtere og fiskehandlere rundt om i landet, der alle har fået bøder efter Fødevarestyrelsens kontroller.
I brancheorganisationen Danske Slagtermestre afviser formand Leif Wilson, at der er et generelt problem med hygiejnen hos medlemsvirksomhederne. Han understreger, at det er et område, der har organisationens bevågenhed.
- Vi kan ikke leve med, at vores medlemsvirksomheder går på kompromis, og hvis det sker gentagne gange, træffer bestyrelsen en beslutning. Vi har før ekskluderet et medlem, der ikke overholdt de krav og retningslinjer, vi har som overliggeren i vores organisation, og det gør vi gerne, siger han.
Oversigt lagt åbent frem
En måde, du som forbruger kan forsøge at sikre dig, at der er styr på hygiejnen hos slagteren, er ved at se efter, om virksomheden er medlem af Danske Slagtermestre. Det er over 340 virksomheder på landsplan, men hidtil har det været svært at finde ud af, om en virksomhed er medlem.
- Vi har ikke været opmærksom på, at det er vigtigt at have offentlig adgang til vores medlemsliste. Vi har ikke noget at skjule og er stolte af vores medlemmer, siger Leif Wilson.
Danske Slagtermestre har efter interviewet med Kontant gjort medlemsoversigten tilgængelig for forbrugerne.