- I vasken lå et gammelt skærebræt, hvorunder maddikerne kom frem, da brættet blev løftet.
Sådan lyder en af beskrivelserne fra Fødevarestyrelsens kontrolrapport efter et besøg hos fiskemand Per Hauptmann i Nørre Aaby på Fyn.
Hans virksomhed er en af i alt 1476, der sidste år fik bøder af Fødevarestyrelsen, fordi der ikke var styr på de hygiejnemæssige forhold. Kontant ser i denne uge nærmere på kødbranchen og finder rapporter om alt fra maddiker og skimmelsvamp til for høje temperaturer og rotter.
Havde været syg i et halvt år
I Per Hauptmanns tilfælde blev der - ud over maddikerne - også konstateret problemer med rengøringen med tydelige tegn på snavs, fedt, blod og rester fra produktionen. Køleskabe og frysere fremstod beskidte med blod og ansamlinger af skidt og kalk, ligesom et askebæger vidnede om, at der blev røget i lokalet.
Kontant opsøger Per Hauptmann på hans bopæl, hvor han også har sin fiskevirksomhed. Han medgiver, at der har været problemer.
- Jamen, det var der på det tidspunkt, fordi jeg havde været syg i et halvt år, og havde faktisk ikke været nede, hvor jeg sælger fisk, siger han.
Finder snavsede knive
Per Hauptmann viser Kontant rundt i lokalerne, hvor Jakob Illeborg blandt andet finder flere snavsede knive, men fiskemanden holder på, at alt nu er, som det skal være.
- Inden jeg begynder på noget som helst, er det hele gjort rent. Og det er ikke noget, jeg siger, det er noget, jeg ved. Jeg får ikke flere utilfredse kunder, forsikrer han.
På spørgsmålet om, hvordan han har det med at have solgt fisk under uhygiejniske forhold, er svaret også klart.
- Jamen, det har jeg det sådan set godt med, for der har ikke været noget galt med fisken.
Jakob Illeborg banker på hos Per Hauptmann og en række andre slagtere, der har været i Fødevarestyrelsens søgelys.