Klar til anden corona-bølge: Patienter kan overvåges, mens de er derhjemme

Forskningsprojekt vil teste, om patienter kan fjern-overvåges fra hjemmet frem for hospitalet.

Hvis alt går vel, kan lægerne med det nye system holde øje med Corona-patienters helbred, mens de er derhjemme. (© Claus Peuckert)

Mangel på værnemidler, sengepladser og personale. Dertil en større risiko for at blive smittet, mens man er på hospitalet.

Corona presser det danske sundhedsvæsen til det yderste, men når og hvis Danmark rammes af en ny bølge af coronasmitte til efteråret, så kan lægerne få hjælp af et nyt overvågnings-system, der bruger kunstig intelligens.

Et forskningsprojekt under DTU skal bruges til at overvåge corona-patienters sygdomsforløb. Projektet var allerede i gang med at blive testet på blandt andet kræft- og KOL-patienter, men med 3,9 nye millioner i ryggen fra Novo Nordisk Fonden vil forskerne bag intensivere projektet og målrette det corona-patienter.

Målet er, at lægerne skal kunne holde øje med patienterne, mens de er derhjemme, men i første omgang bliver systemet testet på patienter, der er indlagt på hospitalet.

Og allerede nu kan systemet aflaste personalet, mener en af overlægerne, der er med i projektet:

- Vi ser lige nu, at situationen begynder at spidse til, og vi opruster på landets intensivafdelinger. Men vi kan også se, at presset på sengeafdelingerne bliver voldsomt, uden at vi med det aktuelle mandskab og udstyr kan holde tilstrækkeligt øje med alle.

- Derfor kan vi forberede os og bruge den nye teknologi til at overvåge de patienter på sengeafdelingerne, som får kritisk forværring, samt undgå mange indlæggelser, før vi med fjernmonitorering kan se, at det bliver aktuelt, siger Christian S. Meyhoff, der er overlæge fra anæstesiafdelingen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Læger holder øje, mens du er derhjemme

Systemet er tiltænkt patienter, der allerede er konstateret syge - eksempelvis corona-smittede.

Sundhedspersonalet får ved hjælp af systemet hjælp til vurdere, hvordan sygdommen udvikler sig undervejs.

Frem for at ligge i en hospitalsseng og blive tjekket af en sygeplejerske et par gange om dagen, bliver patienten sendt hjem med to sensorer tilkoblet sin krop, der måler blodtryk, ilt, åndedræt mv. døgnet rundt.

Fra hospitalet kan læger og sygeplejersker så via en computer holde øje med, hvordan det går og kan holde øje med mange patienter på en gang:

- Computermodeller kan lære at tolke data og advare læger og sygeplejersker om kritiske symptomer, når det er relevant, fx hvis vejrtrækningen bliver akut, svært påvirket, eller der opstår andre afvigelser, der viser, at smitten med coronavirruset er ved at medføre komplikationer, som inden for kort tid kræver indgriben af sundhedspersonalet, siger overlæge Eske K. Aasvang fra anæstesiafdelingens forskningsenhed i Center for Kræft og Organsygdomme på Rigshospitalet.

Systemet kan altså spare personale, sengepladser, værnemidler og isolationsudstyr.

Kunstig intelligens kan lære os nyt om Covid-19

Ved hjælp af kunstig intelligens-algoritmer aflæser, analyserer og fortolker computeren de mange data og vurderer, om de målte data fra patienten er normale, eller om der er tale om en afvigelse, der kan udvikle sig til en komplikation.

I bedste fald kan systemet altså opdage sammenhænge i sygdommen, som tyder på, at sygdommen er forværret, og som lægen ikke selv havde opdaget.

Hvorfor er det så vigtigt at holde antallet af smittede på samme tid nede? Få forklaringen her:

Viden om Covid-19 er stadig begrænset, og her kan kunstig intelligens hjælpe med at bidrage med ny viden, siger Helge B.D. Sørensen, der er professor på DTU Sundhedsteknologi:

- Overvågningssystemets kunstige intelligens er på sigt i stand til at påpege sammenhænge og mønstre i udviklingen af sygdom, som læger ikke kender i dag. Det gælder også for coronasmittede patienter, hvor vi ikke til fulde kender mønstrene, men med tiden kan bruge disse computermodeller til at forudsige sygdommens udvikling, siger han.

Det er dog først på sigt - forhåbentligt til efteråret - at patienterne kan blive sendt hjem og blive fjern-overvåget. I første omgang testes systemet på corona-patienter på Rigshospitalet og Bispebjerg Hospital, og her kan de første corona-patienter allerede testes i næste uge.

Forskerne håber på sigt at kunne udrulle systemet i hele Danmark og - hvis alt går vel - i resten af verden.