Kunstig intelligens reducerer tiden i respirator for danske patienter

Respiratorbehandling er farlig og hårdt for kroppen. Ny teknologi nedbringer tiden med automatisk vejrtrækning.

De seneste fem år har Robert Winding testet det nye system på Herning Sygehus. (Foto: © Morten Lerkenfeldt Sørensen, (C) DR Nyheder)

For fem år siden vågnede Ole Klitgaard op efter 25 dage i respirator.

- Det har ødelagt mig mere eller mindre. Alt det, jeg kunne før, kan jeg stort set ikke i dag, lyder det fra nordjyden.

Nu skal der ikke mere end en kort spurt på motionscyklen til, før han bliver stakåndet og må stoppe.

Ole Klitgaard er en af de tusindvis af danskere, som hvert år ender i respirator, og det er ikke sundt for kroppen, når en maskine kunstigt skal trække vejret for et menneske.

Patienter mister blandt andet hurtigt muskelmasse.

Det betyder, at den efterfølgende genoptræning kan blive langvarig, og at patienterne derfor er længe om at komme sig over deres sygdom.

Men nu har forskere fra Aalborg Universitet udviklet et nyt system. Man håber, det kan reducere patienters tid i respirator med 20-25 procent.

'En rigtig, rigtig farlig behandling'

Det nye system arbejder sammen med respiratoren og laver målinger af patienterne døgnet rundt.

De mange målinger bliver kørt igennem en algoritme, og på den måde kan systemet guide lægerne til en bedre behandling af patienterne.

På Herning Sygehus bliver det nye system testet af blandt andre Robert Winding, der er afsnitsoverlæge på intensivafdelingen.

- Respiratorbehandling er en rigtig, rigtig farlig behandling. Hvis den ikke er skånsom, kan den lave stor skade, forklarer han.

Derfor tager han og de andre læger gladeligt imod den hjælp, systemet kan give. Lægerne kan nemlig ikke overvåge patienterne lige så tæt døgnet rundt, som det nye system kan.

- Det hjælper os til at holde øje med patienten løbende, og den kan fortælle os, når der er grund til at ændre på respiratorbehandlingen, forklarer han.

Når en maskine skal trække vejret for en patient, er det ikke en ukompliceret sag. Med det nye system kan lægerne blandt andet blive klogere på, om en patient får for meget eller for lidt ilt.

- Vi har alle sammen behov for ilt i vores celler, for at de kan leve. Men for meget ilt er giftigt, fortæller Steven Rees, der er professor ved Aalborg Universitets afdeling for respiratorisk teknologi og én af forskerne bag det nye system.

- For den individuelle patient er det en balancering mellem, hvor meget ilt er godt, og hvor meget ilt er skidt, forklarer han.

Koster 30.000 kroner om dagen

Hvis tiden i respirator reduceres, vil det få stor betydning for de patienter, der efterfølgende skal genoptræne og komme over deres sygdom, mener Robert Winding.

- Det er en stor ting at komme hurtigt ud af respiratoren. Det giver mulighed for, at man hurtigere kan genoptræne og blive rask, forklarer han.

Ole Klitgaard og hans kone kigger på billeder fra december 2014, hvor han lå i respirator efter en operation, der skulle give ham en ny hjerteklap. (Foto: © Morten Lerkenfeldt Sørensen, (C) DR Nyheder)

Udover den positive betydning for patienterne, vil kortere tid i respirator også betyde store økonomiske besparelser.

Forskerne bag det nye system vurderer nemlig, at en enkelt dag i respirator koster cirka 30.000 kroner, så hvis tiden kan reduceres med blot nogle enkelte dage, kan det give store samfundsmæssige besparelser.

I Nordjylland glæder Ole Klitgaard sig over den nye teknologi. Han håber, at den i fremtiden kan spare andre patienter for unødvendigt mange dage i respirator.

- Hvis forløbet med de nye maskiner kan skære den tid væk og spare patienten for det forløb, man skal igennem, vil det være fantastisk, siger han.