Højesteret tvinger tilsyn til at snakke i Roskilde Bank-sag

Højesteret hiver mundkurven af de ansatte, der førte tilsyn med Roskilde Bank op til konkursen i 2008.

De tilsynsførende hos Finanstilsynet skal nu i vidneskranken i forbindelse med Roskilde Banks krak i 2008. (Foto: © Brian Bergmann, Scanpix)

Tre medarbejdere hos Finanstilsynet kan ikke gemme sig bag tavshedspligten, men forpligtes nu til at vidne i sagen mod Roskilde Bank, der kollapsede i 2008.

Det har Højesteret slået fast.

I perioden 2005-2008 resulterede Finanstilsynets besøg hos Roskilde Bank i tre kritiske rapporter.

Finansiel Stabilitet, som står bag stævningen af banken, har fra begyndelsen ment, at det har været meget væsentligt at få de tre medarbejdere i vidneskranken.

Det skyldes, at de i perioden op til bankens konkurs deltog i mange møder i banken og derfor var vidende om, hvad der foregik.

- Afgørende betydning

I november erklærede Østre Landsret sig enig i det synspunkt, men de sagsøgte kærede til Højesteret, som nu endeligt har ophævet tavshedspligten.

- Højesteret fastslog, at vidneforklaringerne måtte antages at være af afgørende betydning for sagens oplysning, og at hensynene bag tavshedspligten måtte vige for hensynet til sagens oplysning, står der i dommen.

Otte medlemmer af Roskilde Banks top, bankens revisionsfirma og to af selskabets revisorer er stævnet for i alt én milliard kroner.

Bag stævningen står Finansiel Stabilitet, som er det statslige skraldespandsselskab, der overtog en række nødstedte banker i forbindelse med krisen.

Mangler referater

Højesteret har særligt lagt vægt på, at der var tale om en principiel sag med et erstatningskrav på en milliard kroner, og da de tre personer havde deltaget i tilsyn og møder med bankens ledelse og revision, og der ikke er referater fra møderne, blev de vurderet til at være meget vigtige vidner.

- Højesteret fandt, at hensynet til sagens oplysning ikke i tilstrækkeligt omfang kunne tilgodeses ved en skriftlig erklæring, idet der kun i begrænset omfang forelå referat af de møder, som Finansiel Stabilitet ønskede oplysninger om, skriver Højesteret i dommen.

Roskilde Bank gik konkurs med et brag i 2008.

Banken var den første til at forlise, da Finanskrisen ramte med et brag, og banken anses i dag for at være et af de værste krak under Finanskrisen. Det skyldes dels den store mængde risikable lån, men ikke mindst fordi mange kunder lod sig overtale til at købe aktier i banken, på et tidspunkt hvor banken var på vej direkte mod afgrunden.