Roskilde Bank-boss fortryder ikke gigantlån til spekulanter

Flere ejendomsspekulanter fik bevilget gigantiske lån af Roskilde Bank, men det er der ikke noget underligt i, siger tidligere bankdirektør i Landsretten.

Direktøren for den krakkede Roskilde Bank mener, at vurdering af udlån var hans styrke, forklarer han retten. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Kenneth Schwartz Thomsen, Steen Gude og Carsten Leveau.

Alle var de boligspekulanter, og alle lånte de enorme summer af Roskilde Bank. Over én milliard kroner blev de bevilget.

Men Roskilde Banks tidligere direktør, Niels Valentin Hansen, fortryder ikke udlånene. Det siger han i dag i Østre Landsret i Gladsaxe. Det var nemlig ikke hans ansvarsområde, siger han.

- Steen Gude var en meget behagelig og høflig mand, som havde eksproprieret en masse, men ligesom med Kenneth Schwartz Thomsen kendte jeg ham ikke personligt. Jeg kan ikke huske deres forretninger i detaljer. Det var ikke mig, der stod for kreditten, siger Niels Valentin Hansen.

Centerplan lånte 636 millioner kroner

Bankdirektøren selv, den tidligere bestyrelse og revisionshuset EY er afkrævet en milliard kroner i erstatning for de tab, staten led på bankens store udlån til specielt ejendomsmarkedet.

En af de største kunder var Centerplan, der blandt andet købte Scala i København. Centerplan, som er styret af Carsten Leveau, havde af bestyrelsen fået lov til at låne 636 millioner kroner, men engagementet blev højere, viser dokumenter fra banken. Det skriver Ritzau.

- Det mindes jeg ikke. Jeg stolede på de informationer, der kom fra kreditchef Allan Christensen. Jeg husker ikke, der blev arbejdet med en større ramme, siger Niels Valentin Hansen.

Bankdirektør: Jeg husker ikke detaljerne

Udlånet til Centerplan blev flere gange noteret af Finanstilsynet. Men Niels Valentin Hansen fortsætter med at forklare, at han ikke var opmærksom på detaljerne i udlånet. I det hele taget kan han ikke huske så meget om det.

- Jeg var ikke utilfreds, siger han.

Heller ikke aktiesalget til Steen Gude og Kenneth Schwartz Thomsen var han utilfreds med, selvom det er blevet kritiseret af mange. Flere har således udråbt dem som medskyldige i Roskilde Banks krak.

Købte aktier på opfordring fra banken

Siden Roskilde Bank krakkede for syv år siden, har folk forsøgt at placere et ansvar. Flere end 30.000 aktionærer mistede deres børneopsparinger og pensioner, fordi de blev lokket til at købe aktier i den ”succesfulde” Roskilde Bank.

Sammenlagt kostede det aktionærerne syv milliarder.

I Østre Landsret i dag kom det frem, Steen Gude købte aktier i Roskilde Bank for 20 millioner kroner på opfordring fra banken. Men han måtte ikke sælge dem før 1. april 2008, fremgår det af et bilag, Finansiel Stabilitet har fundet frem.

Hvorfor, spørger advokaten?

- Han fik rabat, og når man får rabat, skal man ikke score gevinsten dagen efter, lyder svaret.

Hvorfor ville I gerne have at store kunder købte jeres aktier, spørger Finansiel Stabilitet.

- Vi ville gerne have solgt vores aktier, men det var ikke kun de store kunder, fastholder Niels Valentin Hansen, som flere gange har peget på kreditafdelingens direktør, Allan Christensen, som den mand, der styrede kreditten.

Han skal afhøres i næste uge.