Roskilde Banks direktør følte sig forfulgt af Finanstilsynet

Finanstilsynet var ude efter Roskilde Bank, og derfor blev banken udsat for ekstra fokus, siger Niels Valentin Hansen.

Østre Landsret fortsætter i dag med den store retssag om tabene i Roskilde Bank. (Foto: © JENS ASTRUP, Scanpix)

Finanstilsynet var irriteret på Roskilde Bank og havde et horn i siden på den. Derfor kastede de et ekstra skarpt lys på den nu krakkede bank.

Det vurderer tidligere mangeårig direktør for banken, Niels Valentin Hansen.

Han forklarer sig ved Østre Landsret, hvor han, den tidligere bestyrelse, revisionshuset Ernst & Young og to af selskabets revisorer er sagsøgt for en milliard kroner i erstatning af Finansiel Stabilitet, der overtog banken ved sit krak.

I historien om Roskilde Bank er det ofte blevet omtalt, at Niels Valentin Hansen havde et meget dårligt forhold til Finanstilsynet.

- Finanstilsynet var meget nidkære efter 2005, og det gav en dårlig tone, som jeg ikke havde oplevet før.

- De følte nok, at vi ikke var ydmyge nok. Det er også derfor, jeg tror, at vi fik den meget tætte behandling, vi fik, siger Niels Valentin Hansen.

Fra dialogpartner til fjende

Den tidligere direktør fortæller, at han oplevede et skifte hos Finanstilsynet, der tidligere havde været en "dialogpartner", men som blev skarpere, da Henrik Bjerre-Nielsen kom i spidsen for tilsynet.

- Vi havde en holdning om, at tilsynet skulle være en dialogpartner. Den holdning havde Finanstilsynet tidligere, men det holdt op med Bjerre-Nielsen, siger Niels Valentin Hansen i retten og fortsætter:

- Der var et skifte i tilsynets måde at håndtere bankerne på. Man gik fra en helhedsorienteret dialog til mere detailstyring. Det er vel også årsagen til, at deres rapporter blev længere og længere, siger Niels Valentin Hansen.

Fra 2006 og frem holdt Finanstilsynet ekstra øje med Roskilde Bank, og fik den blandt andet til at korrigere et årsregnskab.

Sagsøgt for 'for vilde udlån'

Sagen om Roskilde Bank udløber af dens spektakulære krak i 2008. Efter en aggressiv vækst op til finanskrisen faldt banken fra hinanden og efterlod aktionærer og ikke mindst statens skraldeselskab, Finansiel Stabilitet, med enorme tab.

Niels Valentin Hansen blev som tidligere, mangeårig bankdirektør af mange anset for at være hovedårsag til de enorme tab. Bestyrelsen blev opfattet som for svag til at stoppe ham.

Han og flere andre medlemmer af Roskilde Banks tidligere ledelse er sagsøgt for en milliard kroner plus renter af netop Finansiel Stabilitet, der overtog banken efter krakket.

Niels Valentin Hansen og den tidligere ledelse er anklaget for at have svigtet i långivningen ved at have sat gang i en voldsom vækst, for ikke at have haft en tilstrækkelig styring af udlån og for ikke at have fulgt Finanstilsynets advarsler.

/Ritzau/