Overblik: Sådan vil overenskomststridigheder forløbe

Konflikt bryder tidligst løs den 4. april. Bliv klogere på de vigtige datoer her.

Demonstration i København foran KL's hovedkvarter inden overenskomstforhandlingerne brød sammen. Nu skal striden i Forligsinstitutionen. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Torsdag den 1. marts skal repræsentanter for både kommuner, regioner og stat i Forligsinstitutionen til orienterende møder med forligsmand, Mette Christensen. På et tidspunkt herefter vil hun melde ud, om hun skønner, at der er mulighed for, at hun kan komme videre med de stridende parter.

Forligsmand Mette Christensen. Det kan blive hendes opgave at rede trådene ud, hvis parterne ikke bliver enige (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Fredag den 2. marts mødes lønmodtagersiden fra kommuner, regioner og stat på Hotel Scandic i København for at vedtage et fælles konfliktgrundlag. Formelt er det CFU og repræsentantskabet i det såkaldte Forhandlingsfællesskab, der mødes. Forhandlingsfællesskabet repræsenterer ca. 564.000 ansatte i de 98 kommuner og de 5 regioner, mens CFU repræsenterer de ansatte i staten.

Med formand Anders Bondo Christensen i midten sidder Forhandlingsfællesskabet klar til overenskomstforhandlinger med KL. (Foto: © David Leth Williams, Scanpix)

Tirsdag den 6. marts forventes det - senest - at konfliktvarsel udsendes for kommuner, regioner og stat. Umiddelbart efter vil arbejdsgiversiden tage stilling til en evt lockout af de ansatte. En lockout betyder, at arbejdsgiveren udelukker de ansatte fra at møde op på deres job.

Onsdag den 7. marts har Kommunernes Landsforening, KL, bestyrelsesmøde, hvor en evt. lockout vil blive drøftet.

Michael Ziegler i KL-Huset. (Foto: © David Leth Williams, Scanpix)

Onsdag den 4. april efter påske er første mulighed for, at en konflikt bryder ud.

Forligsmand Mette Christensen har dog mulighed for at udsætte konflikten to gange 14 dage. Det betyder, at hun kan udsætte den til først 18. april. Hvis der her stadig er mulighed for at forlige parterne, kan hun udsætte konflikten yderligere 14 dage til den 2. maj.

22. april og 6. maj er begge mulige tidspunkter for konfliktstart. For en evt. konflikt træder nemlig først i kraft på femtedagen efter, at forligsmanden har opgivet at bringe de to sider sammen. Så kaster hun håndklædet i ringen den 18. april, er der konflikt den 22. april. Og sker det den 2. maj, bryder konflikten ud 6. maj.

Strejkevarslet forventes afgivet for mellem 10-15% af de offentligt ansatte i stat, kommuner og regioner. Dermed vil strejken omfatte omkring 95-100.000 offentligt ansatte fra forskellige faggrupper.

Sidst FOAs medlemmer var i strejke var tilbage i 2008 - her demonstreres der ved Amaliehaven i København, (Foto: © Brian Bergmann, Scanpix)

Når konflikten er i gang, så kan regeringen vælge at gribe ind i det tilfælde, at der er vitale samfundsinteresser på spil, og derefter diktere en løsning.