IT-virksomheden Septima i København er for nylig rykket i nye lokaler.
Siden virksomheden startede med syv medarbejdere for fem år siden, er den nu vokset til 18. Firmaet startede, da data blev givet fri.
- Vi vidste, at de kunne meget mere end markedet udnyttede på daværende tidspunkt, og i og med at vi kunne få fjernet den barriere, det var at få adgang til de data, vi havde lyst til, så vi et potentiale, som vi rykkede på, siger direktør Bo Overgaard.
Firmaet har nu ud fra offentligt tilgængelige kort- og højdedata udviklet et program, der kan vurdere, hvor god udsigten er fra alle huse i Danmark.
Et program, som Septima nu har solgt til skattemyndighederne, der skal bruge det, når ejendomsskatten skal vurderes.
Septima: Data er som Lego-klodser
Før Septima startede, var der også adgang til offentlige data, men da var det dyrt, og der blev derfor ikke eksperimenteret og leget frit med ideer.
Ud fra de mange data, der gennem de seneste fem år er gjort frit tilgængelige, er det nærmest kun fantasien, der sætter grænser for, hvad virksomhederne kan bruge dem til.
- I princippet er der ingen data, vi ikke er interesserede i. Det er ikke sikkert, at vi lige nu og her har tænkt igennem, hvad det kan bruges til. Men det er jo nærmest ligesom med LEGO-klodser; har du fem klodser, kan du kombinere dem på millioner af måder til alle mulige produkter og services, forklarer Bo Overgaard.
Firmaet har også udviklet et program, der kan vise skyggevirkningerne i landskabet og i bymiljøet.
Det kan være et nyttigt redskab, når man skal købe et hus eller planlægge et nybyggeri. Med hjælp fra programmet kan borgerne sikre sig sol på terrassen om aftenen.
Frigivne DMI-data kan hjælpe bilister
Septima ser nu frem til, at DMI snart frigiver deres vejrdata. De data er der et stort potentiale i, vurderer direktør Bo Overgaard.
Firmaet kan for eksempel udvikle et ruteplanlægningsværktøj, der kan hjælpe bilister med at tage højde for vejrforholdene.
Lige nu tester firmaet en prototype på et nyt avanceret løberuteværktøj, der kan hjælpe motionister med at planlægge deres løberuter.
I programmet kan de indarbejde ruter med landskabets og bygningers skyggevirkninger og vejrdata fra DMI.
- Så kunne det også være sjovt at få en rute, hvor du løber i solskin. Og der kan vi kombinere vores informationer fra skyggeprogrammet med vejrinformationer fra DMI, og måske give dig en rute med sol – eller skygge, hvis du er interesseret i det, forudser Bo Overgaard.
Kun fantasien sætter grænser for virksomhedernes brug af offentlige data. Næste idé kunne måske være et program, der sikrer os medvind på cykelstierne.