GRAFIK Se hvor en almindelig familie har vundet og tabt flest kvadratmeter

Det er store forskelle på, hvor mange kvadratmeter man kan få for pengene geografisk. Se udviklingen i din kommune her.

(Foto: © Grafik: Morten Fogde Christensen, DR Nyheder)

Hvor får man mest for pengene? Det optager de fleste og i særdeleshed småbørnsfamilier, der skal beslutte sig for, hvor de vil slå sig ned.

Arbejdernes Landsbank har haft regnemaskinen fremme for DR Nyheder. For der er store forskel på, hvor meget bolig man får for pengene, afhængigt af hvor man bosætter sig. Kommunerne har forskellige niveauer for ejendomsskatter, udgifter til pasning med mere.

Samtidig udvikler boligpriserne sig meget forskelligt alt efter, hvilken kommune man befinder sig i. Arbejdernes Landsbank har sammenlignet situationen i 2012 med 2016.

Sådan har vi gjort

I grafikken ovenover kan du se de tre kommuner, hvor der er gjort det største indhug i, hvor mange kvadratmeter man får for pengene i 2016 sammenlignet med 2012. Du kan også se, hvilke tre kommuner der har oplevet den modsatte udvikling.

Arbejdernes Landsbank har taget udgangspunkt i en familie, hvor moderen er sygeplejerske og faderen er elektriker. Sammen har de to børn. Det ene barn går i børnehave, og det andet barn går i skole og fritidsordning.

Hvis du er interesseret i at se udviklingen i resten af landets kommuner, kan du dykke ned i talmaterialet på linket nedenunder.

Købsprisen angiver, hvor mange kvadratmeter en gennemsnitsfamilie kunne købe i 2012 og i 2016, når de skal have et rådighedsbeløb på 15.500 i 2016 og på 14.500 i 2012.

Se udviklingen i din kommune her

Der taget højde for ændringer i skat, løn, priser, renter mv. mellem 2012 og i år 2016. Læs mere om, hvordan beregningen er lavet her.

Sådan er beregningen lavet

  • Beregningerne er foretaget på baggrund af Arbejdernes Landsbanks familiemodel. Familien består af mor og far samt parrets to børn, hvor den ene går i børnehave, og den anden går i skole og fritidsordning.

  • Efter de faste udgifter, som bl.a. består af børnepasning, fagforening og A-kasse, forsikringer, vand og varme, renter og ejendomsskatter, er betalt, skal huskøbet indebære, at familien har et rådighedsbeløb svarende til bankens vejledende satser. De vejledende satser for familien er 15.500 i 2016 og 14.500 i 2012.

  • Huskøbet finansieres med et 30-årigt fastforrentet realkreditlån med afdrag, som udgør 80 pct. af købsprisen. Dertil kommer et 20-årigt banklån, som dækker 15 pct. af købsprisen.

  • Familien har en opsparing, som dækker krav om udbetaling på 5 pct.

  • Grundskyld, ejendomsværdiskat, kommune- og kirkeskat er indregnet på kommuneniveau på baggrund af Skats offentlige ejendomsvurderinger og skattesatser. Dette omfatter også rentefradraget.

  • Børnepasning er indregnet på kommuneniveau på baggrund af kommunale nøgletal.

  • Kilde: Arbejdernes Landsbank