Huspriserne i de store byer er nu steget så meget, at både Aarhus og hele hovedstadsområdet er lukket land for almindelige lønmodtager-familier. Det viser nye beregninger, som Arbejdernes Landsbank har lavet.
Især i hovedstadsområdet er udviklingen voldsom. For fire år siden kunne en lønmodtager-familie med to børn stadig købe et hus i for eksempel Ishøj, der ligger 16 kilometer fra København.
I dag skal familien til Køge eller andre byer, der ligger omkring 40 kilometer væk fra København, for at få råd til et hus på 130 kvadratmeter, viser beregningerne.
Bekymring for opdelt samfund
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er bekymret over udviklingen.
- Det er simpelthen et problem, at vi bliver et mere opdelt samfund, siger Lars Andersen, der er direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Han mener, at den sammenhængskraft, der er en af styrkerne ved det danske samfund, er i fare, hvis udviklingen fortsætter.
- Vi kan ikke have, at vi efterhånden får nogle byer, hvor det kun er overklassen og den højere middelklasse, der kan bo, siger Lars Andersen til DR Nyheder.
AE: Ophæv skattestoppet
Han anerkender, at prisstigninger er uundgåelige, når flere søger mod de største byer. Men han mener, at politikerne burde gøre mere for at tage brodden af prisstigningerne.
- Vi har skattestoppet, som har låst ejendomsværdiskatten fast i kroner og øre, og vi har fået et stop for grundskyld-stigninger. Det gør, at de (boligpriserne, red.) bare stiger endnu mere, siger Lars Andersen.
Råd til mere hus i resten af landet
Ser man på resten af landet, har en almindelig lønmodtager-familie til gengæld råd til at købe et større hus end for fire år siden. I såkaldte land- og yderkommuner har familien fået råd til omkring 30 kvadratmeter mere hus siden dengang.
Beregningerne fra Arbejdernes Landsbank tager udgangspunkt i en elektriker og en sygeplejerske med to børn. Parret har en opsparing, der dækker kravet om udbetaling på fem procent af købesummen.