Et helt usædvanligt venskab mellem to mænd udviklede sig ifølge anklagemyndigheden til udspekuleret millionsvindel, hvor pengestrømmene blev forsøgt skjult via en bank i Litauen og et caribisk skattely. Fra i dag og 10 retsdage frem bliver hele historien rullet op ved Retten i Glostrup.
Anholdt i lufthavnen
Den ene af hovedpersonerne er en 68-årig tidligere medarbejder hos Skat, ”Sven”, som i december sidste år delvist anonymt fortalte om sin rolle i den store sag om svindel med udbytteskat til 12,3 mia. kr. Den anden hovedperson er en 47-årig udlandsdansker, der de seneste år boet i USA.
De blev begge anholdt i henholdsvis Københavns Lufthavn og Helsingborg i slutningen af maj i år og har siddet varetægtsfængslet lige siden. Ifølge anklageskriftet er de tiltalt for i fællesskab at have begået groft bedrageri overfor Skat for 37,4 millioner kr., mens ”Sven” også er tiltalt for at have modtaget to millioner kroner i bestikkelse og for embedsmisbrug.
Skat fik tip allerede i 2011
Ifølge retsdokumenter tippede bagmandspolitiet (SØIK) allerede i 2011 Skat om flere mistænkelige overførsler til den daværende skattemedarbejders konto i Nordea. I alt modtog Sven ifølge politiet to millioner kroner via 40 overførsler fra 2006 til 2010. Overførslerne kommer fra udlandsdanskeren, som Skat også mistænkte for at undlade at betale skat af en række indkomster fra udlandet.
På grund af tippet fra SØIK startede Skat i foråret 2011 en undersøgelse af Sven. Han havde på det tidspunkt arbejdet i Skat i fire årtier og burde ifølge Skat have vidst, at han skulle betale skat af de mange penge fra USA.
- Da der efter Skats opfattelse er tale om løn, er det efter Skats opfattelse groft uagtsomt, at en person med 40 års anciennitet hos Skat undlader at selvangive indtægter på to millioner kroner, skriver Skat i dokumenter fra sagen.
Men selvom både Skatteankenævnet og Landsskatteretten var enig i den konklusion, kunne Sven fortsætte i sin stilling frem til foråret 2016.
Sven har siden 2011 omvendt fastholdt, at de knap to millioner kroner er et lån fra udlandsdanskeren, fordi han manglede penge efter en skilsmisse og et nyt ægteskab. Og lånene er ikke skattepligtige, fordi han ville betale pengene tilbage, har han forklaret.
Ifølge forklaringer i sagen lærte de to hinanden at kende, da udlandsdanskeren var ganske lille og nabo til Sven og hans daværende kone i Nordsjælland. I midten af 1990’erne blev de tilmed kolleger, da Sven havde et bijob som avisbud i et firma, hvor vennen var distributør.
I december 2009 flyttede vennen til USA. Lidt mere end et år senere indledte Skat en sag mod manden, fordi oplysninger fra Project Money Transfer viste, at han fra 2004 til 2009 havde fået indsat ti millioner kroner fra en konto i skattelyet Dominica – penge, som han ikke havde selvangivet.
Vennen har forklaret, at pengene stammer fra pokergevinster, som han ikke mener er skattepligtige. Han har dog hverken overfor Skat eller Byretten i København fremlagt dokumentation for gevinsterne eller for udgifter i forbindelse med turneringerne, og han er derfor blevet dømt til at betale seks millioner kr. i skat af indtægterne. På samme måde er Sven blevet dømt til at betale Skat af de to millioner kroner, som han har modtaget fra vennen.
Penge på lang omvej til USA
Sagen tog dog først et spring i den strafferetlige retning dette forår mere end seks år efter, at myndighederne for første gang blev mistænksomme overfor makkerparret.
Først blev udlandsdanskeren anholdt umiddelbart efter, at han var landet i Københavns Lufthavn den 23. maj, og få dage senere blev Sven anholdt i Helsingborg.
Opdagelser i efterforskningen af den store sag om svindel med udbytteskat til 12,3 milliarder kr. havde overbevist SØIK om, at de mange penge mellem de to venner i virkeligheden stammede fra svindel med udbytteskat. Ifølge anklagemyndigheden havde ”Sven” takket være sit arbejde i Skat i 2007 været i stand til at hjælpe vennen med at få udbetalt 37 millioner kroner.
Ifølge anklagemyndigheden behandlede ”Sven” 14 ansøgninger om refusion af udbytteskat for 37 millioner, som blev udbetalt til vennen via en omvej omkring en bank i Litauen, en bank i Dominica, før de landede i en bank i USA.
Umiddelbart efter købte vennen en villa for næsten en million USD, har anklager Stig Fleischer oplyst under et tidligere retsmøde. Her gentog han også, at alle udbetalingerne var fup, fordi der slet ikke var nogen skat at refundere, og fordi Danmark slet ikke havde en aftale om at refundere udbytteskat til selskaber i Dominica.
Der er afsat 10 retsdage til sagen. Begge tiltalte nægter sig skyldige.