Forvaltningsforsker: Skandalesager ender ofte uden konsekvenser

Den interne undersøgelse af Skat vil ikke afklare alt i sag om milliardsvindel, forudser forvaltningsforsker.

Ifølge forvaltningsforsker Roger Buch er det grundlæggende ministeriernes embedsmænd, der har ansvaret for, at tingene fungerer, som de skal, i et ministerium. (Foto: © Dr Fyn, DR FYN)

6,2 milliarder kroner er angiveligt røget direkte ud af den danske statskasse og ned i lommerne på udenlandske svindlere.

Svindlen er ifølge Skat sket i perioden fra 2012 til 2015, og allerede i 2013 blev Skat advaret og kunne have grebet ind, men svindlen med refusion af udbytteskat fortsatte dog og blev blot endnu mere omfattende.

På trods af alt dette vil der ikke nødvendigvis blive placeret et ansvar på nogen personer, og selv hvis det sker, fører det sjældent store konsekvenser med sig – det er i hvert fald læringen fra tidligere danske skandalesager, forklarer forvaltningsforsker og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch.

- For politikere er det meget sjældent, at det får andre konsekvenser end et knæk i karrieren. Og i forhold til embedsmændene er det også meget sjældent, at de direkte mister sit job, forklarer han.

- Det, der som regel sker, er, at de bliver placeret et eller andet sted i systemet, stadigvæk med deres gode høje løn som ledende embedsmand, og så bliver de sat til noget forholdsvis kedeligt arbejde uden mulighed for yderligere karriere.

Ingen ved noget endnu

Grunden til, at ansvaret ofte kan være svært at placere i sager som denne, er, at det kan være svært at præcisere, hvad der er sket i forløbet, samt hvornår der burde være handlet.

Roger Buch forklarer dog, at hvad der sker i et ministerium i princippet altid er ministerens ansvar – eller i tilfældet med Skat én eller flere af de seks ministre, som har siddet på posten fra 2012.

I virkelighedens verden er ministrene dog ikke inde i alle detaljer af ministeriets arbejde og er derfor afhængige af deres medarbejdere.

- Det er jo grundlæggende embedsmændene, som har ansvaret for, at tingene fungerer efter hensigten, fordi en minister er fuldstændig afhængig af de informationer og råd, som de får fra deres embedsmænd.

Undersøgelse afklarer ikke alt

Det er alt det, som den interne undersøgelse af Skat, som forventes færdig om en måneds tid, nu skal forsøge at afklare. Roger Buch tvivler dog på, at undersøgelsen kan give noget endeligt overblik.

Han sammenligner blandt andet med andre store skandalesager, som for eksempel Helle Thorning-Schmidts mands skattesag og Tamil-sagen, som tog flere år at udrede.

- Så jeg er helt sikker på, at den rapport ikke fuldstændig vil afklare, hvad der er sket, og så kan det være, at vi får endnu flere undersøgelser, og så kommer der til at gå rigtig lang tid, før man overhovedet har fundet ud af, hvad der er foregået.