Tidligere ansat: Skat kunne nemt have opdaget milliardsvindel

Ansvaret for den enorme svindel må ligge på allerhøjste sted, vurderer tidligere kontorchef i Skat.

Skat lå allerede inde med lister over danske selskabers aktionærer og burde derfor let kunne have undgået milliardsvindel. (Foto: © ERik Refner, Scanpix)

Det burde slet ikke have været så svært for Skat at afsløre den enorme svindel med refusion af udbytteskat, som angiveligt har kostet den danske statskasse 6,2 milliarder kroner.

Skat lå nemlig allerede inde med lister over de danske virksomheders aktionærer, og derfor kunne Skat bare have sammenkørt disse lister med listen af udenlandske aktionærer, der søgte om refusion af deres udbytteskat.

Det fortæller strafferets- og skatteadvokat Michael Bjørn Hansen, der tidligere har været ansat som kontorchef i Skat.

- Teknisk set er det ikke svært at køre de ting op mod hinanden. Det er jo et manglende overblik og faglighed, der gør, at man ikke lige laver det tjek, siger han.

Mystisk store tal

Årligt er der mange hundrede tusinde ansøgninger om refusion af udbytteskat, som Skat skal holde øje med.

Det bortforklarer dog på ingen måde, at Skat ikke opdagede de omkring 2.000 falske refusioner, mener Michael Bjørn Hansen, der hæfter sig ved, at refusionerne har været unormalt store.

- Hvis man sidder med sådan et område, må man jo bemærke, at det ikke har været så omfattende de tidligere år, men nu er det, forklarer han.

- Selvom der ikke er en eller anden instruks om, at man skal gøre et eller andet, må man formode, at folk, der har en vis indsigt i området, kan indse, at der er noget mystisk i det her.

Ansvar højt oppe

Skat blev advaret om risikoen for fusk med refusion af udbytteskat tilbage i 2013 og kunne derfor have undgået, at det endte så grelt, som det er.

At Skat tilsyneladende ikke har reageret på den advarsel og lukket ned for fusken allerede dengang, undrer Michael Bjørn Hansen.

- Dengang, jeg var i Skat, blev al orlov inddraget, og alting blev sat på standby, indtil Intern Revisions krav var opfyldt, forklarer han.

Af samme grund er han heller ikke bange for at sende ansvaret for fadæsen helt op i toppen af hierarkiet.

- Intern Revision refererer direkte til direktionen og den øverste ledelse. Så den øverste ledelse har jo en forbandet pligt, når Intern Revision kommer og påpeger nogle ting til at sætte de fornødne ting i værk, forklarer han.

- Og så kan der selvfølgelig også være en afdelingsleder, som sidder med området, som også har et ansvar, fordi vedkommende ikke har tænkt sig om og ikke har sat sig nok ind i området til at slå alarm.

Svindlen med udbytteskatten har været så omfattende, at det de seneste to år har udgjort op mod 40 procent af det samlede beløb, som Skat udbetalte i refusion.