Det er de færreste, der forstår hver eneste paragraf og sætning, når de skriver under på et lånedokument.
Derfor sætter Forbrugerrådet Tænk fokus på problematikken med en ny kampagne i de kommende måneder, "Tænk, hvis det med småt stod med stort”.
- Det er et kæmpestort problem, at så mange ikke forstår, hvad de skriver under på i banken eller realkreditinstituttet. Det kan have alvorligt økonomiske konsekvenser, hvis man ikke forstår, hvad man skriver under på, siger forbrugerrådets formand Anja Philip.
Hun understreger, at det er vigtigt, at banker og realkreditinstitutter ændrer i deres kommunikation og begynder at skrive til forbrugerne i et sprog, som almindelige mennesker forstår.
Forbrugerrådets undersøgelse peger på, at kun hver femte forbruger forstår centrale, konkrete tekststykker i et dokument.
Over halvdelen af de adspurgte kan ikke redegøre korrekt for, hvad "kursskæring” er, selvom det er et centralt begreb, der kan gøre lånet betydeligt dyrere, end da aftalen blev indgået.
Kampagnen vil udover de uforståelige lånedokumenter også sætte fokus på urimelige aftalevilkår.
For eksempel at realkreditselskaber bare kan skrue op for bidragssatserne, så det bliver betydeligt dyrere for forbrugerne at bo i deres bolig.