Forældelsesfrist åndede politiet i nakken i 'Sven'-sag

Politiet havde 17 måneder til at sigte skattemedarbejderen 'Sven' og hans ven, da sagen blev opdaget sidste år.

I dag startede sagen mod 'Sven' og hans ven, der ifølge anklagen snød for mindst 37 millioner kroner i 2007. Der er sat otte retsdage af til sagen, der kører i Retten i Glostrup. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Dansk politi har fulgt et pengespor fra Skat via Jyske Bank til en konto i den litauiske Banka Snoras, videre til et skattely på den caribiske ø Commonwealth of Dominica og tilbage til en konto hos Nordea i Danmark for at opklare en stor sag om svindel med udbytteskat til 37 millioner kroner.

Ved at følge pengesporet på den lange omvej til den tidligere skattemedarbejder ”Sven”og hans gode vens konti, mener bagmandspolitiet, at de kan dokumentere, hvordan de to snød Skat for mindst 37 millioner kroner tilbage i 2007.

De to er tiltalt for omfattende svindel med udbytteskat i en sag, der startede i Retten i Glostrup i dag.

17 måneder til at rejse sigtelse

Det afgørende fund i sagen kom imidlertid så sent, at hele sagen let kunne være blevet forældet.

Der er nemlig en forældelsesfrist på 10 år i sager om groft bedrageri, og da politiet først fik mistanken om svindlen i 2016, havde de kun lidt mere end et år til at dokumentere mistanken.

De to tiltalte blev derfor først anholdt og sigtet i sagen i maj 2017 – fire måneder før sagen formentlig ville være blevet forældet.

Sagen om svindel med udbytteskat er en afløber af 'Danmarkshistoriens største kup', hvor en række bagmand gennem en årrække ifølge politiet har lænset statskassen for 12,3 milliarder kroner ved at svindle med udbytteskat.

11 millioner kroner ikke med i sagen

Sagen handler om 14 overførsler fra Skat til den medtiltalte i september 2014. Overførslerne for 37 millioner kroner skete ifølge anklager Marie Tullin på baggrund af 14 anmodninger om refusion af udbytteskat.

Ifølge anklageren fik den medtiltalte udbetalt yderligere 11 millioner kroner i 2004. Dette forhold er dog ikke med i sagen, formentlig fordi det er forældet.

Anklageren fortalte desuden, at afsløringen af sagen skete tilfældigt.

Da dansk og svensk politi den 31. marts 2016 som en del af efterforskningen i den store udbytteskattesag ransagede den tidligere skattemedarbejder 'Svens' lejlighed i Helsingborg, beslaglagde de blandt andet hans computer. Her fandt de et brev fra Skat til en anden dansk mand bosiddende i Nordsjælland.

Brevet var fra 2007 og bekræftede, at Skat ville overføre 37 millioner kroner til mandens konto i Griffon Bank.

Den oplysning satte gang efterforskningen, som i dag bliver fremlagt i Retten i Glostrup af anklager ved bagmandspolitiet, Marie Tullin.

Let at snyde

Ifølge Marie Tullin var det let at snyde Skat i 2007:

- Der var et stort sagspres. Deres kontrolmuligheder var utilstrækkelige. Det var let at snyde, sagde Marie Tullin om arbejdsforholdene i Skat.

Ifølge hende var det derfor let for ”Sven” i 2007 at hjælpe en god ven til at bedrage Skat for 37 millioner kroner.

Sagen handler om refusion af udbytteskat. Når man har aktier i et dansk selskab, der betaler udbytte, skal aktionæren betale skat af udbyttet. Det selskab, der udbetaler udbyttet, holder skatten tilbage og sender det videre til Skat.

Bor aktionæren i udlandet har vedkommende mulighed for at få refunderet denne skat, hvis Danmark har en aftale med det pågældende land. Det kræver, at man ansøger Skat om at få refunderet pengene, og i den aktuelle sag fik den medtiltalte i 2007 refunderet udbytteskat for 37 millioner kroner.

Det skete, efter han havde oplyst, at han havde modtaget et samlet aktieudbytte på 133 millioner kroner fra 2004 til 2006. Det vil svare til, at han på det pågældende tidspunkt i en alder af 35 år skulle have ejet aktier for mere end to milliarder kroner, hvilket, anklagemyndigheden mener, er meget usandsynligt.

Vil kun tale med forsvarer

I året op til udbetalingen af det enorme beløb og fire år efter udbetalte ”Svens” ven to millioner kroner til ”Svens” konto i Danmark. ”Sven” hævder, at pengene er et lån. Anklagemyndigheden mener, at der er tale om bestikkelse og medvirken til groft bedrageri.

Ifølge ”Svens” forsvarer, Lars Henriksen, nægter hans klient, at de mange udbetalinger af udbytteskat til vennen er sket i nogen koordineret aktion. Han nægter sig derfor skyldig i anklagerne akkurat som hans ven, der dog i første omgang har meddelt, at han ikke vil afhøres af anklagemyndigheden men kun af sin egen forsvarer.