Først var det den politiske top i Island, der blev afsløret i Panama-papirerne, nu dukker den tidligere rigmand Jon Asgeir Johanneson op i dokumenterne, skriver de islandske nyhedsmagasiner Stundin og Kjarninn, der har lavet historierne i samarbejde med Reykjavik Media.
I dokumenterne, som DR også har adgang til, kan man læse, hvordan den nu krakkede Landsbankinn i Luxembourg og advokatselskabet Mossack Fonseca i Panama tilsyneladende har hjulpet den kendte erhvervsmand.
Sammen med sin kone Ingebjørg Palmadottir kædes han sammen med en række selskaber i skattely. De to har selskaber i Panama, De Britiske Jomfruøer og på Cayman Island, fremgår det af dokumenterne. Selskaber, der stadig er aktive den dag i dag, kan man læse.
Oplysningen er specielt interessant, fordi Jon Asgeir flere gange har hævdet, at han ikke havde mange penge som følge af finanskrisen, der kostede mange af hans selskaber livet. Han har også ved flere lejlighed afvist at have selskaber i skattely.”Jeg har penge til Diet Coke” sagde han til et islandsk medie i september 2009 ”Det er nok til mig.”
Konefinten
Mens Jon Asgeir selv erklærede sine selskaber konkurs efter finanskrisen og fik indefrosset alle sine konti efterfølgende, er hans kone Ingebjørg Palmadottir, stadig særdeles aktiv i erhvervslivet som ejer af luksushoteller, et mediehus og som investor i en række virksomheder.
Nogle af disse investeringer er finansieret via selskaber i skattely, kan man læse i de lækkede dokumenter, skriver Stundin.
I dokumenterne kan man blandt andet læse at Ingebjørg Palmadottir er ejer af selskabet Guru Invest, der har hjemme i Panama. Man kan samtidig læse, at Jon Asgeir i 2007 havde råderetten over selskabet. Han var dermed tilsyneladende i stand til at tage beslutninger på vegne af selskabet, der den dag i dag stadig er aktivt, og laver forretninger i flere lande.
Den danske forbindelse
Jon Asgeir er og om nogen billedet på alt det, der gik så godt i starten af det nye årtusind, hvor den islandske økonomi buldrede frem. Ikke bare i Reykjavik og omegn var han forretningsmanden med de store armbevægelser. I hele Skandinavien og i England fortsatte han opkøbet af alt fra legetøjsbutikker, medier, luksushoteller og flyselskaber. Men boblen brast i 2008, og her fik omverdenen indblik i, hvad der lå bag den oppustede islandske økonomi.
I Danmark blev han kendt som erhvervsmanden, der op gennem 00’erne købte op i Danmark. Inden for få år nåede han at købe Illum, Magasin, Nyhedsavisen og Merlin, for blot at nævne nogle af de erobringer, Jon Asgeir gjorde, inden det hele ramlede for ham og siden hen den islandske økonomi.
Hele erobringstogtet var foregået for lånte penge og meget tyder på, at de flittige erhvervsfolk har været lige lovlig kreative.
Gruppen af erhvervsfolk med Jon Asgeir i spidsen er således blevet stævnet, for hvad der svarer til 12 milliarder kroner af kreditorerne i de krakkede banker.
Jon Asgeir selv hævdede kort efter konkursen i selskaberne, at han ikke havde flere penge. Derfor har kreditorerne ikke fået, hvad de har krævet for at få dækket deres tab.
Retssag spøger stadig
Siden finanskrisen har der været ført en række sager mod Jon Asgeir og den gruppe af rigmænd, der var med til at vælte bankerne og den islandske økonomi.
Enkelte bankdirektører og finansfolk er dømt for markedsmanipulation, mens Jon Asgeir selv er dømt for skatteunddragelse.
Den største sag mod ham er stadig undervejs. Den har været ført ved retten i Reykjavik siden 2013, men der er endnu ikke faldet dom. Sagen skulle efter planen være fortsat i næste måned, men i sidste uge fik Jon Asgeir Johannessons advokat udskudt sagen, så den først ventes genoptaget sidst på året.
I sagen er Jon Asgeir anklaget for at misbrugt sin position som største aktionær i den krakkede bank Glitnir. Han skulle blandt andet have truet den tidligere direktør i Glitnir, Laurus Welding, med at fjerne ham fra direktørposten, hvis ikke han bevilgede de lån, som Jon Asgeir havde brug for til sine private gøremål.
DR Nyheder har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Jon Asgeir Johannesson. Over for Stundin oplyser Ingebjørg Palmadottir, at alt er indberettet efter reglerne.
Har du informationer om skattely, som du synes DR skal se nærmere på, så send en mail til journalist Søren Larsen, slar@dr.dk.