Penge i Panama: Islands statsminister afsløret i stor skattelylækage

Den islandske statsministers, Sigmundur David Gunnlaugsson, kone har aktiver gemt væk i et selskab i Panama.

Islands statsministers, Sigmundur David Gunnlaugsson, familie har store beløb i skattely.

Det viser et gigantisk skattelylæk fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama, som i årevis har rådgivet rigmænd til at gemme store formuer væk i skattelylande.

Dokumenterne viser, at Sigmundur David Gunnlaugsson i 2007 købte skuffeselskabet Wintris Inc. fra Mossack Fonseca gennem Landsbanki, som er en af Islands tre store banker.

Millioner i islandske banker

Gunnlaugssons kone, Anna Sigurlaug Pálsdoóttir, er datter af en velhavende toyotasælger, og det var penge fra salget af forretningen, som skulle flyttes ud af landet og geninvesteres. Det viser dokumenter, som statsministerens kone selv underskrev i 2015.

Mossack-filerne viser ikke, hvor Wintris har investeret sine penge. Men domsudskrifter, som det internationale netværk af journalister ICIJ har hentet i Island, viser, at Wintris har investeret store beløb i de tre store islandske banker:

174 millioner islandske kroner i Landsbanki, 221 millioner islandske kroner i Kaupthing Bank og 114 millioner islandske kroner i Glitnir - samlet set over 26 millioner danske kroner efter nuværende kursforhold. I 2007 var Wintris-pengene over 50 millioner danske kroner værd.

Tilgodehavendet i Glitnir blev solgt til en islandsk investor efter bankkrakket. Salg af såkaldte 'vultures' har været et gennemgående tema i Gunnlaugssons politiske karriere, hvor han har talt dunder mod spekulanter og skatteunddragere.

Valgt ind under bankkrak

Gunnlaugsson blev for første gang valgt ind i det islandske parlament i 2009. På det tidspunkt var krisen på det højeste, og de tre store islandske banker var truet af krak og blev siden enten overtaget af staten eller gik konkurs.

I islandske medier spekuleres der i, hvorvidt Gunnlaugsson økonomiske interesser kan have haft indflydelse på hans ageren som politiker under krakket i 2009.

- Det er ikke til at sige. Det kan kun statsministeren svare på, siger Porolfur Matthiasson, der er økonom på University of Iceland, til ICIJ, det internationale netværk af over 100 journalister, som i disse dage i 70 lande afslører skattelækagen.

I 2009 blev parlamentsmedlemmer forpligtet til at angive alle deres aktiver. Men sidst i 2009 solgte Gunnlaugsson sin halvdel af Wintris til sin kone for én dollar, viser dokumenterne i det, der er blevet døbt #Panamapapers. Derfor har skattelyselskabet ind til nu altså været hemmeligholdt.

Udvandrede fra interview

På Facebook nævnte statsministerens kone, Anna Pálsdoóttir, den 15. marts for første gang selskabet offentligt:

- Dette firma har aldrig været en hemmelighed, skrev hun og nævnte, at det var en fejl, at banken havde placeret Gunnlaugsson som ejer.

Facebook-opdateringen kom fire dage efter, at Reykjavik Media i et interview med den islandske premierminister spurgte ind til Wintris. Her sagde Gunnlaugsson:

- Det er et selskab, som er associeret med en af selskaberne, som jeg sad i bestyrelsen for.

Efter et par uddybende spørgsmål, udvandrede Gunnlaugsson fra interviewet.

- Nu er jeg ved at få en mærkelig følelse omkring de her spørgsmål, for det er som om, du beskylder mig for noget, når du spørger ind til et selskab, som har været på min skatteopgørelse, sagde han.

Politiske allierede optræder også i papirer

Også andre islandske politikeres navne popper op i 'Panama papers.'

Den islandske finansminister, Bjarni Benediktsson, som er nær allieret med Gunnlaugsson, optræder som medejer af skuffeselskabet Falson & Co., som blev stiftet i 2005 af Mossack Fonseca på Seychellerne.

Selskabstypen, hvor ejerskabet er fordelt gennem ihændehaveraktier, er gjort ulovligt i flere lande, fordi det er næsten umuligt at optrevle personerne bag selskaberne. Derfor er selskabstypen også ofte brugt til at skjule skatteunddragelse og kriminalitet.

Benediktsonn forklarer selv, at hans medejerskab i Falson og co. skete på baggrund af fire lejligheder i Dubai.

At Benediktsson ikke offentliggjorde sine skatteoplysninger til det islandske parlament forklarer han med, at loven først trådte i kraft i 2009, efter han afhændede Falson & co.

Også indenrigsminister Olöf Nordal har haft kontrol over et selskab i skattely, viser #Panamapapers.

Se den islandske statsminister udvandre fra interviewet i videoen over artiklen.

Ved du noget? Så skriv til journalist Mathias Sommer på somm@dr.dk