Der er løftede pegefingre til Nordea, Jyske Bank og Danske Bank, efter Finanstilsynet har været på tilsynsbesøg.
Det skriver Finanstilsynet i en redegørelse om inspektionsbesøgene.
Besøgene er foretaget i oktober 2015, og redegørelsen er netop udkommet.
Registrer alle fejl
Jyske Bank har fået at vide, at de skal gøre det bedre på tre områder, der skal være med til at styrke risikostyringen i banken.
Banken skal ikke nøjes med at registrere, når der sker fejl, der koster banken penge.
Jyske Bank skal fremover systematisk registrere, når der bliver begået fejl, der kunne have kostet dem et tab, men ikke gør det.
- En sådan registrering kan give banken indsigt i potentielle operationelle risikohændelser og sammen med de allerede registrerede hændelser være et vigtigt element ved fastlæggelse af indsatsområder for nedbringelse af risikoen. Banken fik derfor et påbud om systematisk at registrere disse fejl, skriver Finanstilsynet i redegørelsen om inspektionen, der fandt sted i oktober 2015.
Læs mere om kravene til Jyske Bank her.
IT-problemer
Danske Bank har både fået et påbud og en påtale af Finanstilsynet. I Danske Bank er det især svagheder i IT-systemerne, der er problemet.
- Manglerne omfattede utilstrækkelig stillingtagen til, hvor store operationelle risici banken er parat til at acceptere, og utilstrækkelig analyse af de operationelle risici, som banken er udsat for, skriver Finanstilsynet.
Et påbud gives, når Finanstilsynet konstaterer, at gældende regler og retningslinjer ikke bliver overholdt. Den pågældende virksomhed bliver derfor påbudt at ændre praksis. En påtale gives, når der bliver konstateret en uregelmæssighed, som er blevet korrigeret.
Læs hele redegørelsen om Danske Bank her.
Manglende retningslinjer
Hos Nordea er den gal med retningslinjerne fra bestyrelsen til bankens direktion. Det er ikke klart nok defineret, hvor store operationelle risici bestyrelsen kan acceptere, at banken påtager sig.
- Ved inspektionen konstaterede Finanstilsynet, at væsentlige principper for styring af operationelle risici ikke fremgik af politikken, og at der ikke forelå aktuelle retningslinjer til direktionen, idet disse var under ændring, skriver Finanstilsynet.
Læs hele redegørelsen om Nordea her.