FAKTA Boligbeskatning - det betyder det for dig

Boligen er for mange den største investering i livet, men ingen hus og jord uden skat. Forstå boligbeskatningen her.

I næste uge fremlægger regeringen deres plan for boligbeskatningen. (Foto: © Mathias Løvgreen, Scanpix)

Ejer du en bolig i Danmark, skal du betale to typer af boligskat.

Den ene hedder ejendomsværdiskat, og den skal betales til staten. Den anden er grundskyld, og den havner i kommunernes pengekasse.

Nedenfor kan du læse, hvordan de to skatter beregnes:

Ejendomsværdiskat

Ejendomsværdiskatten beregnes ud fra, hvad din ejendom er vurderet til ved en offentlig vurdering. Er værdien af huset eller lejligheden vurderet til at være mindre end 3.040.000 kroner, så skal du betale én procent af værdien i ejendomsværdiskat.

Er ejendommen mere værd, skal du betale tre procent af resten.

Ejendomsværdiskatten er dog underlagt et skattestop, som betyder, at boligejerne betaler ejendomsværdiskat ud fra, hvad deres bolig var værd i 2001 eller 2002.

Det betyder, at ejendomsværdiskatten ligger væsentligt under, hvad den ville have ligget på, hvis ikke der havde været et skattestop, da boligpriserne generelt er steget meget siden 2001 og 2002.

De økonomiske vismænd vurderer, at ejendomsværdiskatten på grund af skattestoppet er faldet til 0,6 procent af ejendomsværdien.

Grundskyld

Grundskylden, som også kaldes ejendomsskat, er en skat, som du betaler af selve grunden, du bor på, og den er forskellig fra kommune til kommune.

Modsat ejendomsværdiskatten, beregnes grundskylden ikke ud fra, hvad ejendommen er værd, men ud fra hvad grunden er værdisat til i den seneste offentlige vurdering.

Skatten tilfalder den kommune, hvor ejendommen ligger, og taksten fastsættes af de enkelte kommunalbestyrelser. I alle kommuner skal den dog ligge mellem 16 og 34 promille af ejendommens grundværdi.

Grundskylden opkræves typisk to gange årligt, og det er politisk bestemt, at den højst må stige syv procent hvert år.

Økonomiske vismænd presser på

I efteråret skal skattereformen forhandles, og der kommer boligsskatterne i spil. Allerede i næste uge fremlægger regeringen deres plan for boligbeskatningen, men vismændene har sat dem under pres.

I forgårs mødtes nemlig De Økonomiske Råd på et seminar i København, hvor de diskuterede emnet.

Formålet var at give politikere, embedsmænd, virksomheder, konsulenter, forskere, studerende, praktikere, NGO'er og økonomer indblik i nogle af de seneste analyser af beskatningen af ejerboliger i Danmark og Sverige samt at høre forskellige syn på boligbeskatning.

De økonomiske vismænd landede på det politisk ømtålelige budskab, at skattestoppet på ejendomsværdiskatterne bør rulles tilbage, og at ejendomsværdiskatten bør hæves fra 0,6 procent til 1,2 procent. Regeringen derimod har udtrykt interesse for at slå de to boligskatter sammen til én.

Kilder: Skatteministeriet, Ritzau.