I næste uge kommer regeringen med sit udspil til en reform af boligskatterne. Flere partier venter med at melde noget ud, til der ligger noget fra Venstre. Men allerede nu er det tydeligt, at der er mange og meget forskellige ønsker, som efterårets forhandlinger skal tage hensyn til.
Få et overblik her:
Socialdemokraterne:
Har senest meldt ud, at de afventer regeringens udspil i næste uge. Har dog tidligere sagt, at de vil holde fast i fastfrysningen af ejendomsværdiskatten frem til 2025, men er også indstillet på at lade grundskylden stige med 1,5 milliarder kroner om året. Har fokus på principperne bag et nyt ejendomsvurderingssystem.
Dansk Folkeparti:
Har ikke lagt sig fast på en model. Men har tidligere ønsket at fastfryse ejendomsværdiskatten frem til 2025 og lade grundskylden stige med syv procent om året. Boligejere med lavere indkomst - og friværdi - skal kunne udskyde grundskylden, indtil de sælger.
Venstre:
Ønsker at fastfryse ejendomsværdiskatten frem til 2025 og lade grundskylden stige med op til syv procent om året. Venstre afviser skat på gevinst ved boligsalg, som man har i Sverige, og som Konservative har foreslået.
Enhedslisten:
Ønsker en beskatning efter svensk model med en løbende grundbeskatning på fast ejendom og en gevinstbeskatning, når ejendommen sælges. Enhedslisten er med på højere boligskatter.
Liberal Alliance:
Ønsker et anderledes boligskattesystem, hvor boliger med ens værdi beskattes ens. I øjeblikket er der stor forskel på beskatningen af en bolig med samme værdi, afhængig af om man bor i ejerlejlighed eller hus.
Alternativet:
Vil omlægge skatterne, så skat på arbejde sænkes, og skat på formue og boliger sættes op. Er på linje med vismændene, der foreslår at fordoble ejendomsværdiskatterne fra 0,6 til 1,2 procent.
De Radikale:
De Radikale foreslår, at ejendomsværdiskatten og grundskylden følger lønudviklingen. Altså et ophør af skattestoppet fra 2020, hvor den nuværende boligskatteaftale udløber.
SF:
SF var med i aftalen om skattereformen, der fastfrøs ejendomsværdiskatten frem til 2020. Men partiet siger i dag, at det er enigt med vismændene i, at fastfrysningen af boligskatterne bør ophæves.
De Konservative:
Vil afskaffe løbende boligskatter og erstatte dem med en kapitalgevinst-skat ved boligsalg. Partiet mener, at boligskatterne er for høje.
Kilder: Politiken, Berlingske, Ritzau og partiernes hjemmesider.