Fagforeninger dumper Løhdes lockout: Pludselig skal en masse friholdes

Blåmuslinger skal tælles, skadedyr skal fodres: Undtagelserne til statens lockout går alt for vidt, mener fagforeninger.

Uddannelses- og Forskningsministeriet har blandt andet undtaget en forsker fra DTU, der skal passe østers i klækkeriet. Det mener HK Stat er en kontramelding i forhold til lockoutvarslet for tre uger siden. (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Aflæsning af øresten i fisk, overvågning af muslingebestande, vedligeholdelse af magneter og iskerneboringer på Grønland.

Moderniseringsstyrelsen er nu vendt tilbage med deres undtagelser til det omfattende lockoutvarsel, som innovationsminister Sophie Løhde (V) for tre uger siden udsendte.

Men undtagelserne er i direkte strid med Løhdes lockoutvarsel, mener sekretariatschef i HK Stat, Jan Erik Rasmussen:

- Vi har sagt ok til, at dyrene bliver passet, og der bliver muget ud. Vi har ikke nogen interesse i, at de ikke bliver behandlet ordentligt. Men alle de laboranter, de nu skal bruge til forskning, dem får de altså ikke fritaget fra konflikten, siger han.

Hvor går grænsen?

Tidligere i dag modtog HK Stat 15 sider fra Moderniseringsstyrelsen, der oplister de funktioner under Uddannelses- og Forskningsministeriet, som skal friholdes under en lockout.

En liste, der ifølge HK Stat går alt for langt.

- Når arbejdsgiverne lockouter, har vi en forventning om, at der ligger et arbejde på forhånd, og de ikke lige pludselig siger, at de vil have fritaget nogen, siger han.

- Nu er vi havnet i det dilemma, at vi har fået den her liste omhandlende blåmuslinger i Limfjorden, og at nogle skal sikre forskningsarbejdet til fiskekvoter og så videre. Og der står vi altså af, siger han.

Omkring 18.000 af HK Stats medlemmer arbejder i staten.

Forhandlinger med Moderniseringsstyrelsen

Også Akademikernes Centralorganisation har modtaget en lang liste fra Moderniseringsstyrelsen, som friholder medarbejdere fra lockout.

Chefkonsulent hos AC Jesper Johansen Meisner henviser til forhandlinger med Moderniseringsstyrelsen. Derfor vil han helst ikke sige for meget:

- Det er rigtigt, at vi har modtaget en lang liste på 70 sider med mange medarbejdere. Vi sidder nu og forhandler med Moderniseringsstyrelsen, og det ender ikke med nul på listen, men det bliver heller ikke dem alle sammen, som stadig står der, når vi er færdige, siger Jesper Johansen Meisner.

Moderniseringsstyrelsen henviser til, at det er en konkret vurdering, hvornår noget betragtes som nødberedskab. Og den vurdering ligger i ministerierne.

- De enkelte ministerier har meldt ind, hvilke medarbejdere og funktioner, der bør undtages fra en eventuel konflikt, lyder det i et skriftligt svar fra vicedirektør Linda Nordstrøm Nissen.

Moderniseringsstyrelsen henviser til Uddannelses- og Forskningsministeriet. Men her vil man ikke kommentere på de konkrete friholdelser.

For ivrig lockout

Også Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet, Foulum, er friholdt fra en konflikt af Moderniseringsstyrelsen.

Foulum har som en del af sin forskning store besætninger af kvæg, pelsdyr, grise og fjerkræ, som bliver passet af 45 medarbejdere.

De medarbejdere, som styrelsen vil have friholdt fra lockoutvarsel, er primært forsøgsdyrepassere, men også gartnere, der passer dyr og planter.

- I 3F undrer vi os meget over, at Moderniseringsstyrelsen med en bred kam har udsendt lockoutvarsel – men tilsyneladende været lidt for ivrige. De har åbenbart fundet ud af, at dyr også skal passes, selvom der er lockout. Så nu vil de gerne friholde en stor gruppe af medarbejdere, som de ellers ikke havde ønsket skulle på arbejde, siger forhandlingssekretær i 3F, Hanne Gram til Fagbladet 3F.

På det statslige område er 120.000 ansatte blevet varslet lockoutet fra den 10. april. 12.000 er undtaget en lockout, fordi de skal sikre et nødberedskab.

I dag forhandler de statslige arbejdsgivere og arbejdstagere om de offentlige overenskomster i Forligsinstitutionen. Det er det sidste møde, inden en lockout kan bryde ud på onsdag.

DE FORHANDLER I DAG

  • Topforhandlerne for statens lønmodtagere og arbejdsgivere, som i dag forhandler i Forligsinstitutionen:

  • Lønmodtagernes forhandlingsudvalg:

  • Formand: Flemming Vinther, Formand for Offentligt Ansattes Organisationers statslige forhandlingsområde (OAO-S).

  • Næstformand: Anders Bondo Christensen, formand i lærernes centralorganisation.

  • Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne.

  • Rita Bundgaard, næstformand OAO-S.

  • Jesper Korsgaard Hansen, formand for Centralforeningen for Stampersonel.

  • Arbejdsgivernes forhandlere:

  • Chefforhandler: Innovationsminister Sophie Løhde (V).

  • Martin Præstegaard, departementschef i Finansministeriet.

  • Poul Taankvist, direktør i Moderniseringsstyrelsen.

  • Linda Nordstrøm Nissen, vicedirektør i Moderniseringsstyrelsen.