Regeringen og Dansk Folkeparti sænker registreringsafgiften på biler og smører afgifterne ud over bilens levetid.
Den manøvre giver flere biler på vejene, og det giver mere trængsel og større CO2-udledning, vurderer flere eksperter, som DR Nyheder har talt med.
- Samlet set vil der blive solgt flere biler. Når der bliver solgt flere biler, bliver der også kørt flere kilometer, siger professor ved DTU Transport Mogens Fosgerau.
Større biler
Sænkelsen af registreringsafgiften vil også give større og tungere biler, fordi forbrugerne får mere bil for pengene.
Det vurderer Søren Dalbro, der er specialkonsulent hos Danmarks Statistik, hvor han laver beregninger på transport og køretøjer.
- Man vil alt andet lige opgradere sin bil og måske putte mere gear i den, når registreringsafgiften falder, det vil sige mere bil for de samme penge, siger han.
Han påpeger, at nye biler typisk luftes mere end lidt ældre modeller, hvilket i sig selv kan give større CO2-udledning.
- Erfaringsmæssigt kører nye biler mere end brugte biler per år, siger Søren Dalbro.
Han har i dag offentliggjort en analyse, der viser, at danske benzinbiler ikke kører længere på literen i dag, end de gjorde i 2013. Forklaringen er ikke, at der ikke er benzinøkonomisk fremskridt, men at bilerne simpelthen bliver større.
- Hvor tung bilen er betyder noget for emissionen, og hvor langt bilen kører på literen, siger han.
Den grønne ejerafgift
Der er dog i det nye afgiftssystem indlagt en ekstra straf benzinslugerne og en gulerod til de grønne biler gennem den grønne ejerafgift.
Men Søren Dalbro ser ikke umiddelbart, at forhøjelsen er stor nok til markant at ændre på forbrugernes adfærd.
- Umiddelbart virker afgiftsforhøjelsen uanselig i forhold til de eksisterende afgifter. Derfor er jeg ikke sikker på, at det vil få nogen nævneværdig effekt på bilvalget, siger han.
Skatteministeriet venter dog ikke en markant stigning i antallet af solgte biler. Men minsiteriet anerkender i en mail til DR Nyheder, at bilerne ventes at blive større:
- Initiativerne i omlægningen af bilafgifterne, som får virkning i 2017 og 2018, vil kun i meget begrænset omfang påvirke antallet af solgte personbiler, som omtrent vil være uændret.
- Initiativerne ventes derimod at flytte salget over mod større og mere trafiksikre biler.
Retfærdighed i aftalen
Mogens Fosgerau understreger, at det ikke så meget er bilens vægt og evne til at køre langt på literen, som det er antallet af biler, der bliver afgørende:
- Det er klart, at aftalen vil forskyde markedet i retning af flere og større biler. Men det er ikke så afgørende, om bilerne kører plus eller minus et par kilometer på literen. Hvis der kører netto flere biler på vejene, så er der mere CO2-udledning, siger Mogens Fosgerau.
Men man skal huske at se lettelsen af registreringsafgiften i det lys, at danske biler er overbebyrdet med afgifter, siger han:
- Som det er i dag, er bilerne voldsomt overregulerede. Bilisternes afgifter for den CO2, de bruger, er langt højere end, hvad man betaler på andre områder. Så der er også et fornuftigt argument i at prøve at bringe tingene i balance og sætte afgiften ned.
Flere biler giver mere trængsel
Siden 2010 er trængslen på motorvejene steget med 25 procent. Den udvikling afhjælper de nye bilafgifter ikke, tværtimod.
- Flere biler giver også mere trængsel på vejene.
- Nu er der så sat penge af til at lave et tredje spor på den fynske motorvej, men der må jeg sige, at det ikke er, hvor trængselsproblemerne er. Det er alment kendt, at det er omkring Hovedstaden, at trafikken sander til, siger Mogens Fosgerau.