Ekspert: Muligt frasalg af Nykredit betyder højere gebyrer for boligejere

Nykredit har i al hemmelighed besluttet, at det skal være muligt at sælge mere af Nykredit fra, hvis nødvendigt.

Nykredit vil også efter en børsnotering være ejet af Foreningen Nykredit som majoritets-aktionær, men det er blevet besluttet, at man kan sælge yderligere ud i fremtiden, således, at Foreningen Nykredit ikke længere har over 50 procent af aktierne. (Foto: © Sara Gangsted, Scanpix)

Foreningen Nykredit er gået med til at give slip på posten som majoritetsaktionær efter en børsnotering af Nykredit, hvis det er nødvendigt at hente mere kapital.

Det blev besluttet på en bestyrelsesmøde i Foreningen Nykredit i marts måned, viser fortrolige dokumenter, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af.

Jesper Rangvid, der er professor i finansiering på CBS, vurderer at det vil betyde højere gebyrer for Nykredits kunder, hvis de vælger at gøre brug af muligheden for at sælge aktiemajoriteten fra.

- Jo mindre foreningen Nykredit ejer, jo mere vil kunderne komme til at betale i gebyrer.

Færre kundekroner lig med højere gebyrer

De mulige højere gebyrer hænger sammen med Nykredits udbetaling af kundekroner til deres kunder med realkreditlån.

Kundekronerne er en tilbagebetaling af Nykredits afkast til kunderne, der skal bløde Nykredits nylige markante stigning på bidragssatserne op for kunderne.

- Jo mere foreningen Nykredit ejer af Nykredit, jo mere kan kunderne få tilbage i de såkaldte kundekroner, og jo mindre bliver gebyrerne for kunderne, siger han.

Vigtigt med adgang til kapital

Jesper Rangvid ser dog også en god grund til at bane vejen for at Nykredit kan hente mere kapital i fremtiden.

- Hvis der kom en rigtig grim boligkrise og Nykredit ikke havde adgang til kapital, så ville Nykredit komme i rigtig store problemer og være i fare for at kunne gå konkurs.

Nykredit er den største udbyder af realkreditlån. Men i modsætning til deres konkurrenter har Nykredit ikke en bank koblet på realkreditinstituttet.

Flere har spekuleret i, at Nykredit kunne være interesseret i at købe en eller flere banker i fremtiden. I det tilfælde kan adgang til kapital være en fordel.

-Hvis Nykredit vil ud og købe en bank, så kan man hente penge til det ved at sælge aktier fra, siger Jesper Rangvid.

Sådan er det

Kunderne i Nykredit er lig med medlemmerne af foreningen Nykredit, og Nina Smith er formand for Foreningen Nykredit. Hun bekræfter i dag på Facebook, at beslutningen er blevet truffet.

Foreningen Nykredit har dog hele tiden understreget, at foreningen skal bevare mere end de 50 procent i ejerskab. Nina Smith skriver på Foreningen Nykredits facebookside, at det fortsat er intentionen.

- Foreningen Nykredit skal være majoritetsaktionær i Nykredit efter en børsnotering. Sådan er det. Hvis spørgsmålet om at lade foreningen blive mindretalsaktionær - mod forventning - skulle blive aktuel på et tidspunkt, vil det kræve en helt ny beslutning i repræsentantskabet, og det vil stille foreningen og Nykredit i en helt ny situation.

DR Nyheder har forsøgt at få et interview med Nina Smith. Hun har ikke ønsket at stille op.