Realkreditinstitutterne har fået smag for at indføre markante prisstigninger på danskernes realkreditlån.
Først hævede Nykredit sine bidragssatser markant, derefter fulgte Realkredit Danmark og senest har Nordea Kredit varslet prisstigninger på bidragssatserne per 1. oktober i år.
Udviklingen bør få boligejerne op af lænestolen, mener Lars Krull, der er seniorrådgiver ved institut for økonomi og ledelse på Aalborg Universitet.
- Vi er for ringe til at skifte bank, hvis priserne ikke passer os. Hvis kunderne bevæger sig derhen, hvor der er de bedste priser, vil det presse leverandørerne til at levere billigere priser.
Dovne kunder
Lars Krull vurderer, at det er en kombination af loyalitet og magelighed, der gør at vi ikke skifter bank og realkreditinstitut, når vi er utilfredse.
- Vi, som kunder, skal lade være med at være så superdovne og bare tænke, at det er noget politikerne og Facebook-grupper ordner. Vi har ikke set denne her kundeflugt over mod det billigste og mest effektive produkt. Det ser vi ikke, fordi kunderne føler sig bundet og har en stor loyalitet overfor deres bank.
Er det for uoverskueligt for kunderne at skifte bank?
- Kunderne kan jo flytte - det er nemt at skifte bank, men de gør det ikke.
Måske er kunderne bare tilfredse
Hos Realkreditforeningen, der er brancheorganisation for Nykredit og Realkredit Danmark, har man en anden udlægning af, at der på trods af stigende bidragssatser ikke har været massiv kundeflugt.
- Det kunne jo også være, at forbrugerne er tilfredse med at være hos det institut, de er i, siger Karsten Beltoft, der er direktør i Realkreditforeningen.
I modsætning til Lars Krull mener Karsten Beltoft ikke, at der er et problem med konkurrencen på realkreditområdet.
- Bare ved at se på mediebilledet kan man se, at der er kamp om kunderne. Der bliver tilbudt nye lån (nye boligbanklån, red) og tilbudt, at man kan lægge lån om uden omkostninger. For mig er det da et billede på konkurrence.
Hvad med BRF?
Konkurrence- og forbrugerstyrelsen er i øjeblikket ved at se på konkurrencesituationen på realkreditområdet.
BRF Kredit er det eneste af de fire store realkreditinstitutter, der indtil videre har holdt fingrene fra at skrue på bidragssats-knappen.
Meldingen fra Jyske Bank, der ejer BRF er, at man ikke vil røre bidragssatserne året ud. De afviser dog ikke 'prisreguleringer' efter nytår.