Ekspert: Kinas voldsomme aktiedyk kan trække verdensøkonomien ned

Kinas regering forsøger at holde hånden under et aktiemarked, der har oplevet sit største fald siden 2007.

En investor følger markedet i Huaibei mandag, der var en sort dag på det kinesiske aktiemarked. (Foto: © China Stringer Network)

Det er dage som mandag, hvor det bare gør rigtig ondt at handle med aktier i Kina.

Det kinesiske aktiemarked har nemlig oplevet det største dyk på en enkelt dag siden 2007, da det toneangivende Shanghai Composite-indeks faldt med hele 8,5 procent.

Seniorstrateg med fokus på finansielle markeder Tine Choi Danielsen fra Nordea fortæller, at det kan få stor betydning for verdensøkonomien, at en af verdens største vækstmotorer hoster.

- Hvis den kinesiske vækst sætter sig, så vil det trække det øvrige Asien - og også resten af verdensøkonomien - med sig ned, siger hun til DR Nyheder.

Hvad betyder det i Europa?

Ifølge afdelingschef i Sydbank Ole Kjær Jensen var mandagens dyk på det kinesiske aktiemarked så massivt, at de europæiske aktier ikke kunne undgå også at blive påvirket.

På det danske marked faldt C20 Cap-indekset og lukkede 2,2 procent lavere.

- Der er stor nervøsitet på det kinesiske aktiemarked, og det har påvirket hele markedet i Europa, da der er blevet skabt usikkerhed omkring den globale vækst, og det går hårdt ud over aktierne, siger han til Ritzau.

Hvorfor falder de kinesiske aktier?

Den Internationale Valutafond (IMF) har for nylig været på banen med en anbefaling om, at Kinas regering afvikler nogle af de tiltag, den har lanceret for at understøtte aktiemarkedet.

Det har ifølge Tine Choi Danielsen skabt nervøsitet blandt investorerne.

Samtidig kom der fredag en såkaldt tillidsindikator fra Kina, som landede under grænsen for, hvornår en økonomi er i fremgang. Mandag fulgte et nedslående nøgletal, der viste, at industrivirksomhedernes overskud faldt med 0,3 procent i juni.

- Det har aflejret sig i, at der er bekymringer omkring vækstudsigterne i Kina, og derfor er aktiekurserne også faldet, siger seniorstrategen til DR Nyheder.

Hvem har en finger med i spillet?

Tidligere på året strammede regeringen lovgivningen, så investorer ikke må sælge aktier, hvis de har mere end fem procent af aktierne i en virksomhed.

Ifølge senioranalytiker Amy Yuan Zhuang fra Nordea Markets, der har særligt fokus på økonomier i Asien, tyder dykket derfor på, at små kinesiske investorer er gået i panik.

- Så det må i første omgang være de små investorer, der sælger. De har set, at over de seneste to uger er aktieindekset steget pænt. Så de kan vurdere, at det er nu, de kan få det bedste udbytte eller lide det mindste tab, siger Amy Yuan Zhuang til Ritzau.

Hun beskriver de små investorer som nogen, der har det med at hoppe med på tendenser, og som er særligt påvirkelige, da de ikke laver baggrundstjek på deres investeringer:

- De kan finde på at investere i aktier på grund af for eksempel talovertro. At handle aktier på kinesisk betyder direkte oversat at spille på aktier.

Hvor alvorligt er det?

Trods mandagens dyk er der dog ikke nødvendigvis grund til at råbe vagt i gevær over kursfaldene endnu, vurderer seniorstrateg Tine Choi Danielsen:

- Det er stadigvæk småting i forhold til de kursstigninger, vi også har oplevet over de seneste tolv måneders tid i Kina.

Hvad kan rette op på markedet?

Ifølge Tine Choi Danielsenskal der nogle bedre væksttal til, hvis markedet skal rette sig.

Samtidig ventes de kinesiske myndigheder at gøre alt for at sikre, at de i år indfrier målet om en vækst på syv procent.

- Når aktiekurserne falder, eller der kommer nogle lidt svage økonomiske nøgletal, så opstår der en forventning om, at regeringen vil øge stimulanserne for netop at sikre, at aktiviteten ikke falder ned i et hul, siger hun.

Den vurdering deler senioranalytiker Amy Yuan Zhuang. Hun finder det usandsynligt, at regeringen ikke griber ind ved eksempelvis at suspendere dele af handlen og presse statslige institutioner til at købe aktier frem for at sælge.

- Jeg tvivler på, at de kan tillade lige så store fald i morgen, fordi det fuldstændigt vil underminere de små investorers tillid, siger hun.