Det kræver nerver af stål at være aktieejer i Kina disse dage. Kinesiske aktier har i løbet af kun tre uger mistet over 30 procent af deres værdi, og det er en helt ekstraordinær og meget alvorlig situation, siger senior analytiker i Nordea, Amy Zhuang.
Får Beijing ikke styr på situationen, frygter mange investorer, at situationen kan føre til en total nedsmeltning. I dag indstillede omkring halvdelen af Kinas børsnoterede selskaber helt uhørt handlen for at undgå at tabe yderligere i værdi. Nye børsnoteringer er indtil videre også indstillet for at undgå, at likviditet skal strømme væk fra det eksisterende aktiemarked.
Selv om Beijing har introduceret store hjælpepakker, har aktiemarkedet ikke rettet sig. Da Kinas to børsmarkeder i Shanghai og Shenzhen lukkede i dag, var aktiernes værdi faldet yderligere med henholdsvis 5.9 Procent og 2,5 procent.
Private investorer uden erfaring taber
Mange millioner små private investorer uden erfaring med aktiehandel er taberne i børsnedturen. Det er kun en måned siden, at kinesiske aktier stadig bragede i vejret i Kina, og mange førstegangskøbere fik aktiefeber. I håb om en hurtig gevinst har mange købt aktier for lånte penge – ved såkaldte gældsfinansieret aktiekøb.
Men efter et år med rekord høje stigninger på de kinesiske børser, har kurven taget flere ganske alvorlige dyk.
Guo Zhuyu har tabt ca. 20.000 kroner
En af dem der har mistet penge er Guo Zhuyu, der til dagligt arbejder med finansiering:
- Jeg har tabt halvdelen af mine investeringer – omkring 20.000 kr., siger han.
Alligevel er han ikke nervøs.
- Jeg skal nok tjene pengene ind igen. Regeringen vil gribe ind og stabilisere aktiemarkedet, siger han.
Flere hjælpepakker er introduceret
Mange kinesere tror fortsat på, at regeringen vil kunne føre landet sikkert igennem aktiekrisen, men indtil videre har regeringens hjælpepakker ikke virket, og det kan få mistilliden til at brede sig. Leverer regeringen ikke varen, kan det føre til politisk ustabilitet. Det er det sidste Beijing ønsker.
Af samme årsag introducerede Beijing hen over weekenden flere hjælpepakker. 21 børsmæglere blev bedt om at opkøbe aktier for 130 mia. kr. Også statsejede fonde, 57 investeringsfirmaer og pensionskasser – Kinas svar på ATP, blev bedt om at opkøbe aktier og om ikke sælge dem igen, før markedet er steget.
Mange sælger i panik
Når tiltagene ikke har virket, hænger det bl.a. sammen med, at mange sælger i panik, og at der stadig er en stor mistillid til markedet, siger senioranalytiker, Amy Zhuang.
- Tingene er meget usikre lige nu, og ingen ved, om det vil gå op eller ned, så selv om regeringen forsøger at mane til ro, sælger mange små investorer deres aktier, så snart de stiger lidt, siger hun.
Og Amy Zhuang mener, at situationen kan få alvorlige konsekvenser for den kinesiske økonomi, som allerede er under afmatning.
Kinesere køber især luksusprodukter i udlandet
Mange små investorer havde set frem til at bruge en aktie-gevinst på en ny telefon, en ny bil eller måske en lejlighed. Derfor kan aktiefaldet både få betydning for det kinesiske ejendomsmarkedet, forbruget og økonomien som helhed, siger hun.
Får kineserne færre penge mellem hænderne kan det desuden have konsekvenser for Vestens og Danmarks eksport til Kina. Kina køber i høj grad luksusprodukter fra udlandet. Det kan en nedsmeltning af børsmarkedet sætte en stopper for.