Briks-lande rykker sammen for at beskytte deres økonomier

Der er bekymring blandt Briks-landene over ustabile markeder, gældsbyrder og store udsving i energipriser.

Briks-lande rykker sammen for at beskytte deres økonomier. (Foto: © Alexander Nemenov, Scanpix)

Briks-landene vil fremover koordinere bedre, så de kan holde deres respektive økonomier mere stabile i en verden, der er præget af et truende Grexit, store kursfald i Kina, svingende energipriser og for Ruslands vedkommende også vestlige sanktioner.

De fem store økonomier - Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika - var torsdag samlet til årsmøde, hvor de formåede at lyde som om, de var mere samlede om en række emner, end de tidligere har været, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Bekymret for markederne

- Vi er bekymret for ustabiliteten på markederne, de store udsving i energi- og råvarepriser samt opbygningen af gæld i flere lande, siger Ruslands præsident, Vladimir Putin, der er vært for mødet i den russiske by Ufa.

- Disse ubalancer påvirker vores vækst og vores økonomier. Under disse omstændigheder agter Briks-landene at aktivt bruge deres egne ressourcer og interne ressourcer til udvikling, tilføjer Putin.

For Rusland, der er ramt af sanktioner fra EU og andre vestlige lande på grund af Ukraine-konflikten, er et tættere samarbejde med de øvrige Briks-lande afgørende.

Ny Brik-bank

Sanktionerne har medført økonomisk nedgang for Rusland og betyder, at Rusland på flere områder er afskåret fra vestlig finansiering, ligesom udenlandske investeringer er dalende.

For Putin var en anden hovedprioritet på årsmødet lanceringen af Briks-banken, der fra næste år skal være klar til at finansiere energiprojekter, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Banken skal finansiere storstilede transport- og energiprojekter og industriel udvikling, siger Putin.

Alternativ til vestlige finansinstitutioner

Han tilføjer, at der allerede er omkring 50 projekter på tegnebrættet, og at de første vil blive sat i gang til næste år.

Briks-landene repræsenterer tilsammen omkring 40 procent af verdens befolkning og står for en femtedel af verdens økonomiske produktion.

For to år siden enedes landene om at etablere deres egen udviklingsbank, der har en anslået kapital på 100 milliarder dollar.

Med banken vil Briks-landene skabe et alternativ til de mere vestligt dominerede institutioner som Verdensbanken og Den Internationale Valutafond (IMF).

/ritzau/