Nordea-direktør: Loven tvinger os til at sætte prisen op

Fra 1. oktober bliver det dyrere at låne til en bolig hos Nordea Kredit. Direktør vil ikke afvise, at bidragssatsen bliver sat yderligere op.

Torben Laustsen, chef for Nordeas privatkunder i Danmark. (Foto: © Pressefoto: Nordea)

30 til 228 kroner om måneden.

Så meget dyrere bliver det for den enkelte kunde at låne til et hus på en million kroner hos Nordea Kredit.

I dag har realkreditinstituttet nemlig hævet bidragssatserne - for der er ingen vej uden om, lyder det:

- Ny lovgivning gør, at realkreditinstitutterne skal kunne polstre sig bedre, så man kan imødegå en eventuel kommende finanskrise eller boligbobler. Det medfører en omkostning for os, og derfor gør vi som alle andre handlende; vi sætter udsalgsprisen op, siger Torben Laustsen, som er direktør for Nordeas privatkunder i Danmark.

Nordea har skiftet holdning

Det er ellers ikke mere end en måned siden, at Nordeas danske chef, David Hellemann, i en skriftlig kommentar afviste, at Nordea skulle have nogen planer om at sætte bidragssatserne op i Danmark.

Hvad er der sket i mellemtiden, som får jer til at ændre mening?

- Vi har hele tiden sagt, at vi løbende analyserer markedet og lovgivningen og en hel række andre komponenter, og nu er det altså sådan, at vores omkostninger til at levere realkreditlån stiger, og derfor bliver vi nødt til at sætte prisen op, siger Torben Laustsen.

Men der er jo ikke kommet nogen lovændring, så hvorfor nu?

- Som jeg sagde, indgår der flere komponenter i vores analyse. Vi tager også højde for tilsynsdiamanten, som træder i kraft fra 2018, og som skal sikre, at kunderne får afviklet deres lån hurtigere.

Ekspert: De gør det, fordi de kan

Ifølge Lars Krull, som er seniorrådgiver på Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, er der ikke noget i loven, der dikterer, at realkreditinstitutterne skal øge bidragssatserne for at efterleve de skrappere krav:

- De hæver prisen, fordi de kan. Ikke fordi de skal. Ja, alle skal polstre sig, men de kan selv vælge, hvor de vil finde pengene til det. Det behøver ikke at være ved at hæve bidragssatserne, siger han.

Seniorrådgiveren mener, at det er for lidt konkurrence, der er medvirkende til, at realkreditinstitutterne vælger at skrue bidragssatserne op:

- Konkurrencen er ikke i orden. Bankerne har kun ét produkt på hylden, nemlig realkredit, og når priserne hæves, så skal kunderne overveje, om de vil skifte bank. Det er der ganske få, der gør, og det udnytter bankerne, siger han.

Ingen garanti fra Nordea-direktør

Direktøren for Nordeas privatkunder i Danmark, Torben Laustsen, vil ikke garantere, at der ikke kommer yderligere satsforhøjelser:

- Det kan jeg ikke garantere, men jeg kan garantere, at vi løbende vil analysere markedet, og at vi til hver en tid vil stille meget konkurrencedygtige priser på vores boliglån, siger han.

Bidragssatserne træder i kraft 1. oktober i år. Samtidig med Realkredit Danmarks.