Ejendomsmæglere: Salget går strygende trods usikkerhed

Både i august og starten af september har der været godt gang i boligsalget. Trods uvished om ejendomsvurderinger, boligskatter og rentefradrag.

Formanden for Dansk Ejendomsmæglerforening, Torben Strøm, ser ingen afmatning i boligmarkedet - trods usikkerhed om fremtidens boligskatter. (Foto: © Simon Skipper, Scanpix)

Det kræver profetiske evner at forudse, hvordan ejendomsvurderingssystemet, boligskatterne og rentefradraget lander forud for en ny politisk sæson, der skal give svar på boligejernes mange spørgsmål.

Men uvisheden om nye boligskatter får ikke købere til at ryste i bukserne.

Salget går nemlig glimrende, fortæller Henrik Bengtson, der er indehaver af Home i Hellerup, som har 15 ejendomsmæglere ansat.

- Det har vi ikke mærket noget til endnu, siger han.

- Jeg har været ejendomsmægler i 30 år, og der har været skrevet og sagt meget om boligskatter i den tid. Selvfølgelig kan det i en eller anden udstrækning påvirke markedet. Men jeg tror, der går ganske kort tid, før der ligger en løsning, fortsætter Henrik Bengtson.

Direktør for Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegren er i dag ellers ude at advare nye købere mod at kaste deres økonomiske skæbner ind et boligmarked fuld af uvisheder.

Ikke mindst i Hovedstadsområdet hvor forventningen er, at det nye ejendomsvurderingssystem vil give et løft på skattebilletten.

Luft nok i budgetterne

Formand for Dansk Ejendomsmæglerforening Torben Strøm ser heller ikke en nervøsitet brede sig på markedet.

- Jeg tror dybest set, at folk tager ad notam, hvad der bliver sagt og skrevet i aviserne. Man tager sine almindelige forholdsregler. Der, hvor jeg tror, man går og afventer det nye ejendomsvurderingssystem, er, hvordan det kommer til at ramme den enkelte familie. Det ved vi ikke endnu, ud over at der er sat 24 milliarder kroner af i 2025-planen, siger han.

For boligejere er der luft nok i budgettet til at afbøde en stigning på boligskatten - hvis den kommer, vurderer Torben Strøm, der selv er ejendomsmægler i Haderslev:

- Når folk i dag går på boligmarkedet, er der meget gennemregnede budgetter for den enkelte boligkøber, som skal kunne tage uforudsete omkostninger. Der er luft nok i budgetterne, siger Torben Strøm.

Erfaringen viser også, at politikerne ikke vil slå bunden ud af boligejernes økonomi. Derfor er de ikke så nervøse, lyder Henrik Bengtsons vurdering:

- Man skal se det i et stort perspektiv. Jeg tror ikke, politikerne vil gå ind og belaste boligmarkedet uden at give noget igen.

- Det vigtigste er, at de finder en hurtig løsning. Hvis usikkerheden trækkes i langdrag, kan det gå ind og påvirke markedet. Det er vigtigt, at folk ved, hvad de har med at gøre, siger Henrik Bengtson.