Efter hvidvask-skandale: Direktør forlader stilling i Danske Bank

Lars Mørch, medlem af direktionen i Danske Bank med blandt andet ansvar for den baltiske forretning, har sagt op.

Lars Mørch har været ansat i Danske Bank siden 1999 og været ansvarlig for Business Banking siden 2012, herunder International Banking, som inkluderer den baltiske forretning. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Skandalen om hvidvask i Danske Banks estiske afdeling koster nu et medlem af direktionen jobbet.

Lars Mørch har i dag opsagt sin stilling som medlem af direktionen i Danske Bank A/S, skriver banken i meddelelse.

Bestyrelsesformand Ole Andersen udtaler i den forbindelse, at Danske Bank burde have igangsat grundigere undersøgelser af forholdene i den estiske afdeling på et tidligere tidspunkt.

- Sådanne undersøgelser ville have givet os forståelse for problemernes fulde omfang tidligere og medført hurtigere handling. Vi har drøftet denne situation med Lars Mørch over de seneste uger, lyder det fra Ole Andersen.

Bankens omfattende interne undersøgelse af hvidvask i bankens estiske afdeling blev igangsat sidste år og omfatter perioden 2007-2015.

Men selvom undersøgelsen stadig pågår, får sagen allerede nu konsekvenser for Lars Mørch.

Slappe overvågningsrutiner i flere år

Danske Bank skriver, at Lars Mørch vil blive fritstillet fra sine arbejdsforpligtelser snarest og formelt afslutte sin ansættelse i Danske Bank ved udgangen af oktober 2019.

Administrerende direktør Thomas Borgen overtager midlertidigt Lars Mørchs ansvarsområde i direktionen.

Thomas Borgen har tidligere over for til DR Nyheder erkendt, at der er røde ører i banken efter sagen om hvidvask for summer, der løber op i milliarder af kroner, som en række afsløringer fra Berlingske har vist.

Nu har sagen for første gang ført til at en chef i bankens top må forlade sit job, fortæller DR's erhvervskorrespondent Jakob Ussing.

- Berlingske har afsløret, at ledelsen i Danske Bank allerede i 2013 og 2014 modtog advarsler om hvidvask gennem bankens estiske afdeling, som Lars Mørch havde ansvaret for i direktionen, og det ser ud til, at bestyrelsesformand Ole Andersen har konkluderet, at det var Lars Mørchs ansvar, at banken ikke reagerede hurtigt nok.

- Om den igangværende undersøgelse vil medføre flere opsigelser eller afskedigelser, må tiden vise, men Lars Mørch var medlem af direktionen, så det er en opsigelse på højeste niveau i banken, siger Jakob Ussing.

Intern rapport: Putin-familien bag hvidvask

Den estiske afdeling af Danmarks største bank er blevet brugt af forskellige bagmænd til ulovlige transaktioner.

Blandt andet har regimet i Aserbajdsjan og Vladimir Putins familie samt den russiske efterretningstjeneste FSB hvidvasket store beløb gennem banken.

Det fremgår ifølge Berlingske af en såkaldt whisteblowerrapport, som en chef i Danske Bank-koncernen har skrevet og sendt til Danske Banks direktion i december 2013.

Ifølge rapporten fandt Danske Bank Estland i 2013 angiveligt ud af, at de egentlige ejere af en række mistænkelige selskaber, der havde konti i banken og foretog "suspekte betalinger", omfattede Putin-familien og FSB.

Der skulle ifølge avisen være tale om den russiske præsidents fætter Igor Putin og personer med tråde til toppe af eterretningstjenesten.

Samtidig pegede rapporten angiveligt på, at Danske Bank "formentlig selv havde begået en forbrydelse" og sandsynligvis havde "assisteret med hvidvask".

Desuden pegede whistlebloweren på et "næsten totalt sammenbrud" i filialens hvidvaskprocedurer.

Danske Bank har tidligere afvist at kommentere hvidvask-skandalen yderligere, før bankens egen undersøgelse er afsluttet.