- Det, der er foregået i Danske Bank i Estland, er ved at udvikle sig til en meget alvorlig sag for bankens ledelse.
Sådan lyder vurderingen fra DR's erhvervskorrespondent Jakob Ussing.
Berlingske Business har senest afsløret, at en chef i Danske Bank allerede i 2013 advarede topledelsen om, at Putin-familien og den russiske efterretningstjeneste brugte banken til at hvidvaske penge.
- Det er meget alvorlige anklager den interne whistleblower sender til Danske Banks ledelse. Han skriver, at Danske Bank har handlet uetisk, at banken sandsynligvis assisterede hvidvask og at banken formentlig selv havde begået en forbrydelse. Det er jo meget alvorlige oplysninger fra en af bankens egne ansatte, vurderer Jakob Ussing.
- Det gør det svært at forstå, at Danske Bank ikke reagerer voldsommere, end banken gør. Man lukker godt nok de konti, der er relateret til Putins familiemedlem og efterretningstjenesten. Men først i 2017 sætter banken gang i en større undersøgelse af, hvad der egentligt er foregået. Det er meget sent at reagere, siger han.
Kendskab i toppen
De nye afsløringer tyder på, at kendskabet til, at der foregik noget ulovligt i Estland, rækker helt op i Danske Banks topledelse.
- Pilen peger på, at topledelsen har været orienteret, siger Jakob Ussing.
- Hvis man skal være venlig, kan man konstatere at banken ikke har udvist rettidig omhu ved at lade mulig hvidvask fortsætte efter man har fået de her oplysninger. Hvis man skal være hårdere i vurderingen, kan man spørge om der er nogen i banken, der bevidst har vendt det blinde øje til, hvad der foregik i Estland, siger Jakob Ussing.
Danske Bank har sat en undersøgelse i gang, der skal se på hvad der er foregået i bankens filial i Estland fra 2007 til 2015.
- Vi må vente og se, hvad deres egen rapport siger. Det ville klæde banken at komme med en ordentlig forklaring hurtigt, siger Jakob Ussing.
- Og efterhånden er det svært for mig at se, hvorfor de danske myndigheder ikke går ind i den her sag, siger han.
Banken skal opføre sig ordentligt
De nye afsløringer vil ramme bankens renommè hårdt, vurderer Jakob Ussing.
- Danske Bank har brugt mange år på at genoprette dens renommè ovenpå finanskrisen - og så kommer der sådan en sag om hvidvask af penge for Putin-familien og den russiske efterretningstjeneste. Det er smertefuldt for bankens image, vurderer Jakob Ussing.
- Vi har tidligere set, at det ikke er ligegyldigt for danske bankkunder om deres bank opfører sig ordentligt. Jeg kan allerede nu se, at folk spørger på Twitter, om det er på tide at skifte bank. Så det kan også få betydning for Danske Bank på den måde, vurderer Jakob Ussing.