I aftes kunne DR Nyheder afsløre, at en 44-årig dansk-pakistaner fik slettet gæld for 114,5 millioner kroner, samtidig med han ifølge politiet var en af bagmændene i et stort svindelnummer for op mod en halv milliard kroner.
Den 44-årige forretningsmand har været varetægtsfængslet siden den 12. oktober i den såkaldte Operation Greed, hvor han og et netværk på 17 personer er sigtet for over to år at have unddraget statskassen moms, skatter og afgifter gennem en række selskaber.
Men mens den omfattende svindel ifølge politiet stod på, søgte dansk-pakistaneren gældssanering hos Sø- og Handelsretten. Den fik han endeligt i januar sidste år.
Men ifølge loven må man ikke handle 'svigagtigt', mens en gældssanering bliver behandlet. Derfor er der en god chance for, at kreditorerne kan få ophævet den gældssanering, som de protesterede hårdt imod.
- Hvis noget af den her kriminalitet er foregået, før man fik sin gældssanering, så er der noget, der tyder på, at man ikke loyalt har oplyst retten om de forhold, dengang man fik gældssanering. Det kan være en af grundene til at få ophævet en gældssanering, siger Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen, der er formand for Konkursrådet og professor ved København Universitet.
Nykredit mangler 110 millioner kroner
Den klart største kreditor i dansk-pakistanerens selskab er Nykredit, som har overtaget låneengagementer fra den forliste Forstædernes Bank for 110 millioner kroner.
Nykredit vil ikke kommentere på kundesager, men siger, at nye oplysninger, som dem, DR Nyheder nu har lagt frem, typisk fører til, at man forsøger at annullere en gældssanering.
- Hvis det viser sig, at en gældssanering er givet på et forkert grundlag, så vil vi typisk bede om at få gældssaneringen ophævet, siger Jens Theil, der er pressechef i Nykredit.
- Det kunne være, hvis der under sagen var lagt urigtige oplysninger frem altså decideret forkerte oplysninger, det kunne også være, hvis der var oplysninger, der var relevante, som var blevet tilbageholdt, siger han.
Jens Theil fortæller, at det er vigtigt for Nykredit at rejse sådan en sag, fordi tilbagebetaling af gæld netop er kernen i Nykredits forretning:
- Vi låner ud til boligejere og erhvervsdrivende i hele landet, og det gør vi hver dag. Det kan kun lade sig gøre, fordi de fleste af vores kunder betaler de penge tilbage, de har lånt. Vi forstår godt, at der kan ske ting, der kan gøre det svært at betale tilbage lånet tilbage. Sådan er det.
- Men vi forventer, at man betaler tilbage, hvis man kan. Det forventer vi af alle kunder. Store som små. Det er fundamentet for at vi kan låne penge ud, siger han.
Ekstravagant livsstil
Kreditorerne påpegede under gældssaneringssagen, at dansk-pakistaneren havde en ekstravagant livsstil og blandt andet ankom til retten i en luksusbil af mærket Bentley, samtidig med han fortalte retten, at han havde aktiver for 0 kroner.
Men i sagen om moms-, skatte- og afgiftskriminalitet har politiet allerede beslaglagt værdier for langt over 70 millioner kroner hos de 18 mistænkte.
Derfor kan der opstå en mulighed for at inddrive en del af beløbet.
Også Skat fortæller, at de vil søge en ophævelse af gældssaneringen, hvis det viser sig, at der er givet urigtige oplysninger i Sø- og Handelsretten.
- Hvis det er sådan, at vi bliver opmærksomme på, at der kan være eller er givet urigtige oplysninger eller angivet noget forkert, så kan vi bede skifteretten om at få den her sag genoptaget, siger Søren Vigilius Christensen, der er underdirektør i Skats Inddrivelse.
Skat beder hvert år om at få genoptaget omkring 10 gældssaneringssager, oplyser Søren Vigilius Christensen. Typisk bliver Skat opmærksomme på sagen gennem medierne, eller hvis de selv får fat i nye oplysninger, der strider mod tidligere forklaringer i retten.
- Next step er, at vi beder skifteretten om at få den her sag genoptaget. Det, der så kan ske, er, at man simpelthen helt kan ophæve gældssaneringen eller få ændret dividenden over for kreditorerne, siger Søren Vigilius Christensen.
Dansk-pakistaneren skyldte inden gældssaneringen Skat 3,4 millioner kroner. Hertil kommer et krav fra et konkursbo til dansk-pakistaneren på 1,46 millioner kroner, som også skylder Skat penge.
Sø- og Handelsretten kan ikke genoptage en sag
Det var Sø- og Handelsretten, der sidste år gav den 44-årige dansk-pakistaner gældssanering for 114,5 millioner kroner.
Retspræsident Henrik Rothe kan ikke kommentere på en konkret sag, men han siger, at Sø- og Handelsretten ikke har mulighed for selv at genoptage en gældssaneringssag, selv om der nu er kommet nye oplysninger frem.
- Problemet består i, at skifteretten ikke af egen drift kan tage sagen op, fordi de læser noget i avisen eller får hvisket noget i ørene. Nogen skal komme og bede skifteretten om at genoptage sagen og bede om, at den skal ophæves, siger Henrik Rothe.
11 personer har siden den 12. oktober siddet varetægtsfængslet i den store sag moms- og skattekriminalitet for en halv milliard kroner. De er foreløbig varetægtsfængslet frem til den 5. december. De nægter sig alle skyldige.
Der er nedlagt navneforbud i sagen. Derfor har det ikke været muligt for DR Nyheder at bruge navne på selskaber og personer i denne artikel.
Den sigtedes advokat, Jakob Arrevad, henviser til besøgs- og brevkontrol for den sigtede, hvorfor han ikke kan udtale sig.