Dom i Ryanair-sag falder i dag: Danskere med Ryanair-billetter risikerer deres sommerferie

Hvis LO vinder over Ryanair i Arbejdsretten i dag, kan flyselskabet forvente nye sympatikonflikter i sommerens mest travle periode.

Det store spørgsmål i konflikten mellem LO og det irske flyselskab Ryanair er, hvor flyselskabets medarbejdere hører til - Irland eller Danmark?

På mandag begynder industriferien.

Dermed følger travlhed på motorveje, togstationer og i lufthavne, men rigtig mange danskere risikerer at møde endnu større udfordringer, når det kommer til deres sommerferie - i hvert fald, hvis de har planer om at rejse med lavprisselskabet Ryanair.

I dag klokken 14 afgør Arbejdsretten nemlig, hvorvidt fagbevægelsen LO må udføre sympatiblokader mod Ryanair.

Får LO medhold, kan det kaste grus i lavprisselskabet Ryanairs maskineri og dermed skabe både forsinkelser og aflysninger.

Ingen benzin eller bagage til fly

Giver Arbejdsretten grønt lys for den varslede sympatikonflikt, vil eksempelvis portører og flymekanikere, der servicerer Ryanair, lovligt kunne nægte at udføre konfliktramt arbejde - og dermed levere ydelser til Ryanair.

Det betyder med andre ord, at selskabet kan få svært ved at få tanket deres fly i København eller få bagage ombord.

Samtidig skaber det en helt unik problemstilling for den rejsende, som har indløst en Ryanair-billet.

- I det tilfælde vil der være tale om ekstraordinære omstændigheder, hvor kunden ikke har krav på en økonomisk kompensation(for hele ferien, red.), siger Asta Ostrowski, seniorrådgiver hos Forbrugerrådet.

- Passageren kan dog få enten ombooket sin billet eller få penge tilbage for flybilletten ved at kontakte det selskab, hvor man har købt den, fortsætter hun.​

​Et helt spektakulært tilfælde

Dommen har været flere måneder undervejs. På vegne af Flyvebranchens Personaleunion kræver LO, at Ryanairs personale arbejder under danske overenskomster, når de befinder sig på de danske baser i Billund og København.

Ryanair afviser. Det irske flyselskab mener nemlig, at det skal følge irske regler, da selskabet er irsk og har irsk indregistrerede fly..

- Det gør sagen spektakulær og usædvanlig, siger Steen Erik Navrbjerg, som er arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet. Normalt indretter multinationale selskaber sig nemlig under den danske model, hvor arbejdsgivere og arbejdstagere i fællesskab når til enighed om vilkårene. Men sådan spiller Ryanair ikke.

Sagen har fået stor mediebevågenhed og er blevet fulgt intenst i hele den europæiske luftfartsbranche. Men der er altså også god grund til, at danskere, der har planlagt at rejse med Ryanair, holder et vågent øje.

Afgørelsen bliver afsagt i Arbejdsrettens lokaler i København klokken 14 i dag.