Placeringen af Apples kommende europæiske datacenter i Viborg - det såkaldte Projekt Orkan - bliver den største udenlandske anlægsinvestering i Danmark nogensinde.
Men faktisk var aftalen snublende tæt på at gå i vasken.
Det fremgår af et af de 1.743 dokumenter fra det fire år lange forhandlingsforløb mellem den danske regering og Apple, som DR Nyheder har fået indsigt i.
Den 16. juni 2014 meddelte Apple således Udenrigsministeriet, at man havde besluttet at placere datacentret i et andet land. Men efter en stor indsats fra en række embedsfolk og flere topministre fik Udenrigsministeriet overbevist Apple om, at Danmark kunne tilbyde meget attraktive vilkår for et datacenter.
Ikke bare grønne løsninger
Spørger man de danske politikere, hvad der fik Apple til at lægge Europas største datacenter på en mark ved Foulum lige uden for Viborg, så har forklaringen hidtil været, at det handlede om IT-gigantens ønske om grønne løsninger og særlige danske muligheder for at udnytte overskudsvarme.
Men det er ikke hele historien.
En stribe dokumenter viser, at mulighederne for attraktive skatteløsninger, lavere el-afgifter og en sænkelse af den såkaldte PSO-afgift har spillet en afgørende rolle.
Nedenfor kan du se udsnit af de dokumenter, som DR Nyheder har fået aktindsigt heriblandt dele af den interne mailkorrespondance mellem Udenrigsministeriet og Apple:
"Betydelige penge at spare"
Siden 2012 har Udenrigsministeriet arbejdet på at få Apple til at placere deres kommende datacenter i Danmark. Ministeriet forsøger blandt andet fra starten at sælge Danmark som et skatte-attraktivt land. Det kan du se i mailen herunder:
- Der er betydelige penge at spare på energiomkostninger ved at placere et datacenter i Danmark, da både skatter og afgifter på el for virksomheder er de laveste tilladt i hele EU, skriver Udenrigsministeriet til Apple i april 2014.
Se hele mailen her.
Hold os opdateret på skatteforhandlinger
Gennem alle tre år fylder spørgsmålet om skat og afgifter meget i korrespondancen mellem Udenrigsministeriet og Apple.
I et takkebrev til den daværende handelsminister Pia Olsen Dyhr, har Apple blot ét ønske til ministeren efter et godt besøg:
- Hold os opdateret på udviklingen af forhandlinger om nedsættelse af el-afgifter for store industrivirksomheder.
Se mailen her.
Især i slutfasen tyder en stribe dokumenter på, at skatteløsninger er afgørende for Apple. På et tidspunkt skriver virksomheden direkte til Udenrigsministeriet, at Apple ikke ser nogen grund til at besøge Viborg, før skattespørgsmålene er afklarede.
Og i august 2014 skriver Udenrigsministeriets folk igen til Apple med betryggende meldinger om skatten.
- Vores to ministerier har arbejdet tæt sammen for at fjerne skatter og afgifter på datacentre, for at sikre, at I får en god behandling, står der i en mail fra den 5. august 2014.
Se mailen her.
Mere gavnligt med Dyhr
Undervejs i forhandlingerne har Apple flere gange talt med den daværende handelsminister Pia Olsen Dyhr(SF). Og i en mail sendt fra Apple til Udenrigsministeriet den 8. august fremstår det, som om Apple tror, at ministeren er garant for at sænke afgifterne på el for store datacentre.
- Jeg føler, at det vil være mere gavnligt at tale med Minister Olsen-Dyhr, da hun kender mere til projektet og har stået i spidsen for at reducere skatten på elektricitet hos datacentre, skriver en repræsentant for Apple til Udenrigsministeriet.
Se mailkorrespondancen her.
Da Pia Olsen Dyhr og SF i mellemtiden har forladt regeringen, bliver det i stedet hendes socialdemokratiske afløser, handelsminister Mogens Jensen, der inviterer Apples skattefolk til et direkte ministermøde, der skal betrygge Apples folk i forhold til fremtidige afgifter og skatteforhold.
Det kan du se på mødeplanen her.
Træk i alle håndtag
Også den private aktør, Syd Energi har den klare opfattelse, at prisen på el – og dermed elafgifter – er helt afgørende for Apple. Det kom frem på et møde, som SydEnergi havde med Apple i starten af 2013.
I et internt notat om, hvordan medarbejderne skal organisere sig, skriver koncerndirektør Ole Furekilde Madsen følgende:
- Rasmus P. skal trække i alle håndtag for at reducere prisen per kWh, og videre:
- Jes tager ansvar for at arbejde med ministeriet og sammen med dem se på muligheder for reduktion på PSO, skatter og tariffer.
Se instruktionerne her.
Apples ja kommer først efter lavere afgifter
Den 16. juni meddeler Apple, at Viborg - og Danmark - alligevel ikke er i spil, og at de vil placere datacentret i et andet land.
- Efter lang diskussion og et omhyggeligt gennemsyn har vi besluttet os for at finde et andet sted, hvor vores europæiske datacenter kan ligge, skriver Apple til Udenrigsminsteriet.
Dagen efter nedsætter regeringen PSO-afgiften, og få dage senere, den 20. juni, skriver Udenrigsministeriet 'tak for kampen' - og beder samtidig om et nyt møde med Apple.
Den 30. juni sender Udenrigsministeriet Apple nye beregninger med lavere el-afgifter.
Den 17.juni har regeringen nemlig aftalt med Venstre, at storforbrugere af el i konkurrenceudsatte erhverv skal have lavere PSO-afgifter, og det vil sandsynligvis komme Apple til gode, forklarer embedsmændene, som også sender beregninger, der viser besparelser for Apple på ca. 1 cent per kwh.