DF og S: Kan ikke passe, at PostNord skal straffes

Ændrede momsregler lægger yderligere pres på PostNord, men det vil DF og S ikke acceptere.

Fra nytår ryger netbutikkernes mulighed for momsfri fragt med PostNord på grund af nyefortolkede regler fra Skat. Urimeligt, mener S og DF (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Hidtil har PostNords levering af de varer, vi køber på nettet, været momsfri.

Det bliver ændret fra første januar, hvor Skats nye tolkning af momsreglerne lægger 25 procent moms på fragten på varer, der er købt på nettet med PostNord som leverandør.

Det undrer transportordfører for Dansk Folkeparti, Kim Christiansen.

- Det er en uforståelig og unødvendig ændring. Nu har man haft denne her fritagelse i de sidste 30 år, så virker det underligt, at Skat pludselig får kig på lige nøjagtigt det, siger han.

PostNords skrøbelige økonomi

I foråret indgik politikerne en ny aftale for PostNord Danmark med en hensigt om at redde virksomheden, der er økonomisk presset på grund af et markant fald i mængden af breve.

Aftalen medførte blandt andet, at PostNords pligt til at levere breve dag-til-dag (A-breve) i dag er ophævet.

Christian Rabjerg Madsen (S) er derfor ærgerlig over, at den nye udlægning af momsreglerne vil betyde et årligt tab på 100-200 millioner kroner for PostNord.

- Portoudlægningsreglerne bliver ændret i skatteministeriet, hvilket har en meget voldsom økonomisk negativ effekt i Post Danmark (PostNord red.), og det trækker så at sige bukserne af det postforlig, vi har lavet, siger han.

Skat har styr på jura

Skat ændrer praksis, fordi de vurderer, at den nuværende ordning er i strid med både den danske og EU’s momslov. Men DF’s transportordfører mener ikke, at den argumentation holder. Han ser andre grunde til, at Skat ændrer reglerne.

- De skal vel have fundet nogle af alle de millioner, som de har smidt i udlandet, og som de ikke får ind, fordi deres rykkersystemer ikke virker. Der er huller nok ovre i Skat at fylde penge i, men her tager de dem fra en anden kasse. De tager dem fra Post Danmark (PostNord red.), siger Kim Christiansen (DF).

Men Skat er i deres gode ret til at ændre tolkningen af reglerne, vurderer momsekspert fra SDU Jette Thygesen.

- Jeg kan ikke finde en lovhjemmel til at have denne her særordning, og hvis der ikke er en lovhjemmel, så har man ret til at ophæve den, siger hun.

Pakkemarkedet liberaliseres

Den nuværende ordning, hvor PostNords levering af varer fra netbutikker er momsfritaget, har været gældende i mange år, men det er ikke et argument for at beholde ordningen, mener Jette Thygesen.

- Dengang man lavede særordningen, der var konkurrencen ikke lige så stor på pakkeområdet. I dag er der mange andre muligheder for at få pakker leveret ud. Markedet er ekstremt liberaliseret siden år 2000, så det er måske derfor, man vælger at gøre det nu, siger hun.

Men forklaringen er ikke tilfredsstillende for transportordfører, Kim Christiansen, i DF.

- Så har Skat åbenbart ageret forkert i forhold til lovgivningen de sidste tredive år. Det burde få nogle konsekvenser, men det ser vi gang på gang. Det har ikke nogen konsekvenser at dumme sig inde i Skat. De eneste konsekvenser det har, det er for skatteborgerne, siger han.

Politikerne håber på en løsning

PostNord skønner, at den nye fortolkning af reglerne vil betyde et tab på 100-200 millioner kroner i 2017, samtidig med at fragten bliver 25 procent dyrere for forbrugerne. Kim Christiansen (DF) vil se på, hvordan de politisk kan håndtere det.

- I sidste ende kan det ende med, at vi skal have Post Danmark (PostNord red.) sat på finansloven, fordi man ligger og laver de her regelændringer ovre i Skat, og det synes jeg ikke er rimeligt, siger han.

Christian Rabjerg Madsen (S) og resten af postforligskredsen har bedt om en redegørelse fra Skat om, hvordan dialogen mellem dem og PostNord har været.

- Jeg håber fortsat, at man kan finde en løsning, som friholder Post Danmark (PostNord red.) fra de meget negative konsekvenser af denne her praksisændring, siger han.

DERFOR STIGER FRAGTPRISERNE

  • Skat har ændret tolkningen af de såkaldte portoudlægsregler. Når e-handelsbutikkerne får PostNord til at levere varer til deres kunder, køber de fragten momsfrit af PostNord.

  • Reglerne før var tolket sådan, at netbutikkerne kunne betale fragten på vegne af kunden, så fragtprisen ikke indgik i netbutikkens regnskab. Fragtudgiften blev i stedet overført til kunden sådan, at fragten holdes momsfri.

  • Den nye fortolkning af reglerne betyder, at netbutikkerne fremover skal lade fragten være en del af deres eget regnskab. Når netbutikken sælger fragten videre til kunden, skal netbutikken lægge moms på prisen, ligesom de skal med alle andre varer og ydelser, de sælger.