Danske Bank har mistet en fjerdedel af værdien på et år: Investorer forventer intern oprydning

Skandalen om hvidvask for 53 milliarder kroner har kostet banken dyrt. Pensionskasser overvejer at droppe aktien.

Thomas F. Borgen, direktør i Danske Bank, var selv ansvarlig for bankens udenlandske aktiviteter i den periode, hvor hvidvaskningen foregik via filialen i Estland. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

44,5 milliarder kroner – eller 26 procent af markedsværdien. Så stor har nedturen på aktiemarkedet været for Danske Bank i det seneste år.

Det viser tjek af aktiekursen på en dag, hvor det er kommet frem, at 26 tidligere ansatte fra bankens skandaleramte afdeling i Estland er blevet politianmeldt.

- Vi ser et nervøst marked, hvor man er usikker på, hvad den her sag ender med, siger chefredaktør på Økonomisk Ugebrev Morten W. Langer.

Ifølge mediet har Danske Bank tabt omkring 20 procent mere af sin værdi i forhold til udviklingen i den øvrige banksektor i de seneste tre måneder.

En periode, hvor banken er blevet ramt af den ene negative udvikling i hvidvasksagen efter den anden.

Først rettede Finanstilsynet en hård kritik af banken for ikke at leve op til sit ansvar. Læs redegørelsen her.

Dernæst måtte Danske Bank indrømme, at den formodede hvidvask er dobbelt så stor som tidligere antaget – og at de mistænkelige pengestrømme endda fortsatte, mens banken var i gang med at rydde op.

I sidste uge kunne Danske Bank dertil fremlægge et halvårsregnskab, der skuffede markedet og sendte aktien på nedtur.

Udenlandske investorer er flygtet fra Danske Bank

Morten W. Langer er ikke tvivl om, at det største værditab kan tilskrives negativ brandværdi og mistillid til bankens ledelse som følge af hvidvaskskandalen.

- Når man skærer helt ind til benet, så er bankvæsen baseret på tillid. Og den tillid har Danske Bank ikke hos investorerne, der i stigende grad lægger vægt på samfundsansvar, siger han.

Selvom Danske Bank lukkede afdelingen i Estland i 2015, er sagen langt fra slut endnu.

Herhjemme undersøger bagmandspolitiet i øjeblikket, om banken kan retsforfølges.

Samtidig risikerer Danske Bank at skulle betale en stor bøde, hvis de amerikanske myndigheder går ind i sagen.

Det har de mulighed for, fordi en stor del af hvidvaskningen er foregået med amerikanske dollars.

Morten W. Langer hæfter sig ved, at udenlandske aktionærer over de seneste tre måneder har frasolgt Danske Bank-aktier for 4,4 milliarder kroner.

Det kunne have kostet endnu større kursfald, hvis ikke banken og bankens kunder i samme periode havde købt for 2,3 milliarder kroner aktier.

- De udenlandske investorer er hardcore. Og det ser ud til, at mange siger, at de ikke vil røre ved Danske Bank-aktien, siger Morten W. Langer.

Pensionskasser venter med fingeren på salgsknappen

Herhjemme valgte magistrenes og psykologernes pensionskasse MP Pension tidligere på måneden at trække i bremsen frem til september, hvor Danske Bank fremlægger sine længe ventede interne undersøgelser.

- Vi ser med stor bekymring på hvidvasksagen. Derfor har vi også besluttet os for at sætte Danske Bank i karantæne, således at vi ikke kan købe nye aktier i banken, før der er kastet fuldt lys over sagen, udtaler direktør Jens Munch Holst.

Landets største pensionsselskab PFA Pension har investeret omkring en milliard kroner i Danske Bank og forventer, at banken fremlægger en overbevisende handlingsplan til september.

- Den ultimative konsekvens er, at vi trækker os. Men vi foretrækker at bruge vores indflydelse som investor til at skubbe processen i den rigtige retning, siger seniorporteføljemanager med ansvar for ansvarlige investeringer Andreas Stang og fastslår:

- Vi forventer, at Danske Bank viser hvilke specifikke processer, der skal sikre, at det ikke sker igen.

Hos danskernes fælles pensionskasse ATP, der har investeret 2,3 milliarder kroner i Danske Bank-aktien lyder meldingen kort og godt, at man afventer bankens fremlæggelse.