Frygt for bøder og fyringer: Danske Bank-aktie i rødt efter ny hvidvaskafsløring

Hvidvask-sagen mod Danske Bank giver panderynker hos aktionærerne.

Den administrerende direktør for Danske Bank, Thomas Borgen, var fra 2009-2012 ansvarlig for den estiske filial. Siden 2013 har han været topchef i banken. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Der er strømmet langt flere mistænkelige milliarder gennem Danske Banks estiske filial end først antaget.

Det viser et nyt læk i den omfattende sag om hvidvask i Danske Bank, som Berlingske har fået adgang til.

Med de nye oplysninger har Berlingske nu dokumentation for, at mistænkelige overførsler for mindst 53 milliarder kroner er sendt gennem Danske Banks afdeling i Estland.

En oplysning, som aktionærerne reagerer på i dag, hvor Danske Bank-aktien ligger i bunden af C25-indekset med et fald på over tre procent.

- Aktionærerne reagerer ret hårdt, og det er nok, fordi sagen nu er vokset til en størrelse, der kan sammenlignes med nogle af de største skandaler i Deutsche Bank og HSBC, siger Mikkel Emil Jensen, der er aktieanalytiker hos Sydbank, hvor han blandt andet følger finanssektoren.

Frygt for ledelsesskift

De nye afsløringer og spørgsmålet om det reelle omfang af hvidvaskskandalen i Danske Bank ryster taburetterne i ledelseslaget i Danske Bank.

Det kan være en grund til, at aktien i dag straffes med et fald på over tre procent, lyder det fra Mikkel Emil Jensen:

- Danske Bank har en meget aktionærvenlig ledelse, og der er en bekymring for, at sagen her kan tvinge ledelsen til at gå af, siger han.

Danske Banks topchef Thomas Borgen har siden 2009 siddet i direktionen for Danske Bank. Fra 2009 til 2012 var han direktionsmedlemmet med ansvar for filialen, og siden 2013 har han som administrerende direktør været øverst ansvarlig for alle forretningsben i Danske Bank-koncernen.

Men foreløbig har bestyrelsen holdt hånden over direktionen og afventer nu en intern redegørelse, der offentliggøres i september.

Frygt for gigabøder

At omfanget af sagen nu har rundet 53 milliarder kroner sender sagen op i en superliga af store banker, der har gjort sig skyldige i at medvirke til hvidvask af milliarder.

I 2014 blev franske BNP Paribas idømt milliardbøde for at have hvidvasket 56 milliarder kroner. Og sidste år fik tyske Deutsche Bank rekordstore bøder i USA og Storbritannien for hvidvask af 64 milliarder kroner.

Nu kan aktionærerne i Danske Bank have en berettiget frygt for, at amerikanske eller britiske myndigheder rejser en sag mod Danske Bank, for det kan udløse bøder i milliardklassen.

- Det betragter jeg stadig som en lille sandsynlighed. Men dagens historie har øget risikoen for, at Danske Bank bliver hovedperson i en hvidvask-sag i udlandet, og så er det altså bøder i en helt anden liga, end dem vi ser i de nordiske lande, siger Mikkel Emil Jensen.

Mistet en fjerdedel i værdi på et år

Siden hvidvaskskandalen i Danske Bank begyndte at rulle sidste år, har landets største bank mistet omkring en fjerdedel af sin værdi, svarende til et tab på over 42 milliarder kroner.

Men ifølge Mikkel Emil Jensen ligger det værditab i tråd med resten af finanssektoren, der er presset af lave renter og den Europæiske Centralbanks opkøbspolitik.

- Der har generelt været nedadgående aktiekurser i branchen. Men dagens udslag på aktiekursen understreger, at der er stor opmærksomhed om den her sag, og det er også tænkeligt, at sagen her vil holde aktiekursen nede, hvis resten af finansmarkedet skulle rejse sig.

Danske Bank er blevet forelagt kritikken, men er endnu ikke vendt tilbage.