Danske Bank-direktør: Vi har meget, vi skal rette op på

Over de næste år regner banken også med at skære i antallet af medarbejdere.

En skandalesag får banken til at polstre sig, mens der også planlægges at skære i antallet af medarbejdere. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Landets største bank - Danske Bank - er i dag kommet med regnskab for årets første ni måneder.

Indtægterne falder, og resultatet er dykket med 14 procent fra 11,680 milliarder kroner i 2018 til 10,031 milliarder i år.

Og ikke nok med det, så bliver forventningerne til resten af året skruet en smule ned.

Nu forventer banken et resultat for hele 2019 i "den lavere ende" af det tidligere udmeldte spænd på 13 til 15 milliarder kroner.

- Vi ændrer ikke vores forventninger, men vi siger, at vi kommer til at ligge i den nedre del af det, vi har meldt ud. Men vi siger også, at vi kan og skal kunne gøre det bedre, fortæller administrerende direktør i Danske Bank Chris Vogelzang.

Chris Vogelzang overtog jobbet som øverste direktør i Danske Bank i juni i år og har siden været travlt beskæftiget med efterdønningerne af store skandalesager og mindre indtjening.

- Resultaterne er ikke gode nok, og vores rolle i samfundet er ikke den, som den burde være. Det er hårdt arbejde at rette op på det, men med mere end 20.000 ansatte er det vores opgave at sørge for, at Danmark kommer til at være stolt af os, siger Chris Vogelzang.

Danske Bank tvunget til at lægge milliarder til side

I dagens regnskab er det kommet frem, at Finanstilsynet har pålagt Danske Bank at polstre sig yderligere som følge af FlexInvest Fri-sagen.

Banken har sat fire milliarder kroner til side for at sikre, at banken er bedre polstret til modgang.

Sagen udspringer af, at Danske Bank solgte investeringsproduktet Flexinvest Fri til 87.000 kunder, selvom banken forventede, at de fleste af kunderne efter at have betalt gebyrer ville ende op med færre penge, end de havde investeret.

Det kostede i juni tidligere topchef Jesper Nielsen jobbet, ligesom Finanstilsynet har politianmeldt Danske Bank for brud på de forbrugerbeskyttende regler.

Ud over politianmeldelsen har Danske Bank fået seks påbud fra Finanstilsynet.

Etikken skal i højsædet

Udover selve regnskabet har Danske Bank i dag også fremlagt en ny strategi frem mod 2023, der skal sætte fokus på etik og hensynet til samfundet.

Den kommer i kølvandet på den store hvidvasksag i bankens nu lukkede fillial i Estland og FlexInvest Fri-sagen.

Strategien lægger vægt på, at kundernes tilfredshed med banken skal forbedres markant, ligesom banken skal drives på en etisk og bæredygtig måde. Hensynet til samfundet skal således vægte lige så højt som hensynet til aktionærer.

- En god, moderne bank skal ikke kun fokusere på det finansielle. Hvis samfundet er tilfreds med os, så skal de finansielle resultater nok være der, siger Chris Vogelzang.

Banken skal dog også forbedre sin indtjening og har stadig en ganske ambitiøs målsætning for indtjeningen, der ikke mindst skal løftes ved at sænke omkostningerne løbende.

- Vi kommer til at investere kraftigt i digitalisering, vores organisation og på kundefokus. På langsigtet plan betyder det, at vi kan plukke frugten fra de investeringer, fortæller Chris Vogelzang.

De store investeringer kan dog komme til at betyde, at banken kommer til at afskedige medarbejdere.

- Vi vil også reducere vores omkostninger, og jeg forventer, at vi vil have færre ansatte i 2023, end vi har nu, siger Chris Vogelzang.

Selvom indtjeningen skal være bedre end i dag, er de nye økonomiske målsætninger dog betydeligt lavere end de mange penge, Danske Bank tjente i 2017. I 2017 landede Danske Bank et overskud på 21 milliarder kroner.