Danmark på vej ind i en højkonjunktur

Manglen på arbejdskraft kan dog bremse opsvinget, lyder vurderingen i den økonomiske redegørelse.

Økonomisk Redegørelse er regeringens prognose for dansk økonomi. Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) præsenterede redegørelsen mandag eftermiddag. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Den økonomiske krise fortoner sig i bakspejlet - og fremtiden tegner lys og sund for dansk økonomi.

Vi står endda på tærsklen til en højkonjunktur, som kan vare flere år, lyder det fra økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille i forbindelse med dagens præsentation af kvartalsprognosen 'økonomisk redegørelse'.

- Der er ikke tale om et vækstmirakel, men dansk økonomi står lige nu i en gunstig situation. Og der er god udsigt til, at tempoet nogenlunde kan fortsætte, siger han.

Sidste år steg bruttonationalproduktet, det vil sige den samlede værdi af den danske produktion, med to procent, hvilket var den højeste vækstrate i ti år.

Økonomi- og indenrigsministeriet forventer, at bruttonationalproduktet stiger med 1,9 procent til næste år og 1,7 procent i 2019.

- Der er ikke tale om tidligere tiders tal. Men det er pæne vækstrater, og der er frem for alt ikke tegn på at økonomien løber løbsk, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Prognose: Flere i job de næste to år

Især på arbejdsmarkedet er udviklingen i dansk økonomi tydelig. Siden 2013 er 165.000 flere kommet i job.

Beskæftigelsen skønnes at stige med yderligere 33.000 personer i 2018 og 23.000 personer i 2019.

- Allerede nu er historisk mange enten i job eller parat til at tage et, og der er udsigt til, at beskæftigelsen snart sætter rekord, siger økonomi- og indenrigsministeren.

I årets sidste økonomiske redegørelse har ministeriet set nærmere på, hvor den tilførte arbejdskraft kommer fra.

28 procent kommer fra ældre, der bliver længere tid på arbejdsmarkedet, 38 procent er udlændinge, der er flyttet til Danmark for at arbejde, mens 34 procent er borgere med udenlandsk baggrund, der vinder fodfæste på arbejdsmarkedet.

Simon Emil Ammitzbøll peger på, at der er plads til at øge produktiviteten i dansk økonomi. Han nævner en lavere selskabsskat og en mere effektiv forsyningssektor.

- Der alt sammen noget, der vil forbedre rammerne for virksomhederne og fremme investeringer, siger han.

Bedre forhold for udenlandske højtuddannede

Men også mere målrettet uddannelse af arbejdsstyrken og bedre forhold for udenlandske højtuddannede vil øge produktiviteten, påpeger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

- En arbejdsstyrke med de rigtige kvalifikationer kan sætte sig bedre ind i nye teknologier. Og bedre adgang for internationale eksperter kan også styrke produktiviteten, siger han.

Regeringen vurderer, at dansk erhvervsliv er godt rustet til at følge med den globale efterspørgsel, men forventer samtidig, at investeringer i maskiner, bygninger og it-udstyr stiger i de kommende år.

Samtidig er forventningen, at det svage private forbrug vil komme op i højere omdrejninger.

- Vi forventer, at de danske familier vil øge deres forbrug. Forbrugskvoten ligger lavt fra 1995 og frem. Men der er potentiale for et større forbrug, fordi flere kommer i arbejde og kan bruge en større del af deres indkomst til forbrug, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Redegørelsen peger desuden på, at der siden finanskrisen er gennemført flere tiltag, som skal styrke den finansielle sektor og bidrage til en mere stabil udvikling på boligmarkedet.

Kreditgivningen er i dag mere restriktiv end under overophedningen af økonomien i 00'erne. Og derfor er der ikke tegn på udpræget lånefinansieret forbrug.

Anbefaling: Skattereform skal øge arbejdsudbuddet

Den største udfordring for dansk økonomi er at holde opsvinget på sporet, lyder det fra økonomi- og indenrigsministeren.

Og der er det afgørende, at virksomhederne kan få den arbejdskraft, der er brug for, lyder vurderingen i redegørelsen, der udgives hvert kvartal.

Den stigende mangel på arbejdskraft gør sig også gældende i andre nordeuropæiske lande og i de østeuropæiske lande.

Simon Emil-Ammitzbøll-Bille peger på, at den skattereform, som regeringen og Dansk Folkeparti lige nu forhandler om skal øge arbejdsudbuddet ved at sænke skatten på arbejde.

- Manglen på hænder er stigende. Og det er et problem, som jeg og regeringen tager meget alvorligt. Derfor er det vigtigt, at vi får en skattereform, der øger arbejdsudbuddet, siger han.