Bruttonationalprodukt vokser med 650 kroner per dansker

Bruttonationalproduktet voksede i 2016 med 2,0 procent, oplyser Danmarks Statistik.

Ifølge Danske Banks cheføkonom er tallene et tydeligt tegn på, at der er et ordentligt opsving i gang i Danmark. (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Dansk økonomi - målt ved bruttonationalproduktet (bnp) - voksede sidste år med 2,0 procent.

Det oplyser Danmarks Statistik, som har hævet væksten i 2016 med 0,3 procentpoint. Dermed var væksten sidste år den højeste i ti år.

Tallene justeres især på grund af højere nettoeksport og investeringer. Privatforbruget vokser pænt.

Samtidig har Danmarks Statistik fastholdt væksten i 2015 på 1,6 procent og nedjusteret væksten i 2014 fra 1,7 til 1,6 procent.

Dermed er bnp sammenlagt opjusteret med 3,6 milliarder kroner. Det er 650 kroner for hver dansker.

- Det er lækker læsning. Investeringerne steg sidste år med seks procent, påpeger Nykredits cheføkonom, Tore Stramer, i en skriftlig kommentar.

- Dermed er den sidste brik i opsvinget også på plads. Det betyder, at vi nu har et sundt og bredt funderet opsving i dansk økonomi. Det er positivt, da det gør opsvinget mere robust, mener Tore Stramer.

Plads til yderligere vækst i privatforbruget

I år venter Nykredit, at bnp vokser 2,5 procent. Dermed er opsvinget blevet til en "moderat højkonjunktur", og potentialet for vækst er solidt i dansk økonomi, mener han.

- Husholdningerne fremstår velkonsolideret, og der er plads til yderligere vækst i privatforbruget, siger Tore Stramer.

Han advarer om risiko for mangel på arbejdskraft.

Danske Banks cheføkonom, Las Olsen, er enig.

- Tallene gør det endnu mere tydeligt, at der er et ordentligt opsving i gang i Danmark. Alt taler for, at det vil fortsætte. Der er fart på i verden omkring os, forbrugerne og husholdningerne har mange penge mellem hænderne, og renten stiger ikke foreløbig, siger Las Olsen.

Det er ikke "voldsomt imponerende" med to procent vækst. For 10-15 år siden ville økonomer mere kalde det et middelår end et opsving, mener han.

- Men sådan er verden desværre ikke længere. To procent vækst kræver i dag kraftigt stigende beskæftigelse, og det kan vi naturligvis ikke have til evig tid, siger Las Olsen.

/ritzau/